Een stukje van De Skieding, nu een weg waar 80 kilometer per uur mag worden gereden.
Een stukje van De Skieding, nu een weg waar 80 kilometer per uur mag worden gereden. Foto: Klaas Rozema

Op 31 mei hoorzitting over De Skieding

LEEUWARDEN - Woensdagavond 31 mei vanaf 19.00 uur is er in de omgeving van de N358 De Skieding een hoorzitting over de toekomst van deze provinciale weg. Toehoorders zijn leden van Provincale Staten, die uiteindelijk een besluit nemen over of en zo ja, hoe De Skieding veiliger kan worden gemaakt.

Er zou eigenlijk al veel eerder een besluit vallen, maar mede door de verdeeldheid in de streek is er nog geen definitieve keuze gemaakt. Wel zijn er inmiddels tientallen varianten afgevallen en zijn er in grote lijnen nog twee over: of het bestaande tracé veiliger maken, of een nieuw tracé aanleggen ten westen van het huidige, door de weilanden.
De raad van Achtkarspelen is er over verdeeld, net als de omwonenden. Over één ding lijkt iedereen het wel eens, namelijk dat de huidige situatie niet veilig genoeg is. Het zijn in grote trekken vooral degenen die nu pal aan deze provinciale weg wonen, die graag een nieuw, westelijk tracé willen. Maar degenen die dat nieuwe tracé dan dicht bij hun huis krijgen, of die nu eigenaar zijn van een weiland waar dat nieuwe tracé doorheen is getekend, zijn daar juist tegen.

Een 'maatschappelijke kosten- en batenanalyse' moet helpen bij het maken van een definitieve keuze.