AZC Burgum moet weer inkrimpen

BURGUM - Het onlangs met tijdelijke, mobiele wooneenheden uitgebreide asielzoekerscentrum (azc) in Burgum kan weer gaan inkrimpen. De tijdelijke wooneenheden zullen weer worden weggehaald.

Dit is het gevolg van een landelijke maatregel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): er worden 18.000 opvangplaatsen afgestoten, er blijven nog 31.000 over.

Het azc in Burgum werd vorig jaar met tijdelijke wooneenheden uitgebreid, vanwege de toename van het aantal vluchtelingen uit vooral Syrië en Afghanistan.

Maar omdat het aantal nieuwe asielzoekers de afgelopen maanden veel geringer was dan vorig jaar, zal het COA 45 opvanglocaties sluiten.
Voor zover bekend blijven de huidige plannen voor nieuwe azc's in Fryslân van kracht en wordt in het azc in Drachten niet 'ingekrompen'. Woordvoerster Alet Bouwmeester was echter niet bereikbaar om dit te kunnen bevestigen.

Nog niet helft van
opvangplekken bezet

Van de op dit moment 49.000 beschikbare opvangplekken is nog niet de helft bezet. Naar verwachting zal de bezettingsgraad de komende tijd verder dalen.

Er wordt daarom ook gesneden in het personeelsbestand. De komende tijd moeten 550 mensen weg, de afgelopen maanden vertrokken al 1300 medewerkers.