Lezing op 4 mei over Käthe Kollwitz

LEEUWARDEN - Tineke Marinus houdt op donderdag 4 mei in het provinciehuis een lezing over de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. De lezing wordt gehouden in het kader van de Nationale Dodenherdenking in Nederland.

Käthe Kollwitz wordt beschouwd als één van de belangrijkste Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw. In haar persoonlijk leven heeft zij veel verdriet gekend. Haar jongste zoon kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 om het leven in Vlaanderen. Haar kleinzoon sneuvelde in 1942 in Rusland.

Met de komst van het Derde Rijk in Duitsland werd haar werk tot 'entartete Kunst' verklaard. Die term werd in nazi-Duitsland gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het nationaal-socialistische regime voldeed. Het oeuvre van deze sociaal-maatschappelijk zeer bewogen kunstenares bestaat uit talrijke tekeningen, etsen, lithografieën, houtsneden en beeldhouwwerken.

Lunchlezing

De lezing vindt plaats op donderdag 4 mei in het provinciehuis, begint om 12.30 en duurt ongeveer één uur. De inloop is tussen 12.00 en 12.30 uur. De lezing is in het Nederlands, gratis en vrij toegankelijk voor iedereen.