Gerriet Postma schilderde niet alleen abstract. (Dit is een deel van een schilderij).
Gerriet Postma schilderde niet alleen abstract. (Dit is een deel van een schilderij). Foto: INGEZONDEN FOTO

Expositie Gerriet Postma is te zien bij
Postma interieur

DRACHTEN - Gerriet Postma (1932 - 2009) werd op 30 oktober 1932 geboren in Twijzelerheide. Zijn jeugd werd gekenmerkt door onrust.

Samen met zijn moeder zwierf hij veel, en toen zijn moeder trouwde voelde hij zich thuis niet op zijn plaats en trok veel naar buiten. Tijdens zijn jeugd tekende hij veel en op vijftienjarige leeftijd ging hij in Leeuwarden een avondopleiding tekenen en schilderen volgen.

In de Friese hoofdstad ontdekte hij de moderne kunst. Hij kwam in aanraking met schilders als Benner, Elzinga, Popma en de graficus Jan Strooisma en in het Princessehof zag hij werk van Cobra-schilders; gebeurtenissen die voor Gerriet Postma de doorslag gaven in zijn beslissing om te gaan schilderen.

Gerriet Postma balanceert vaak op de rand van abstractie. Veel van zijn schilderijen bestaan louter uit verf en kleur. In andere doeken zijn herkenbare elementen verwerkt. Vaak zijn dit menselijke figuren, vogels of landschappen. Deze thema's duiken met enige tussenpozen op in zijn werk. Hoewel ze vrijwel herkenbaar zijn, vormen ze de kern van het werk. Ze houden de voorstelling als het ware bijeen. De volledig abstracte doeken zijn chaotischer van aard. Soms vindt de blik van de beschouwer nog enig houvast door de compositie van vlakken.

De expositie is te bekijken in de showroom van Postma Interieur Drachten.