'Snelvaren' op Burgumer mar: verdeeldheid

BURGUM – De meningen over het eventueel herinvoeren van snelvaren (zoals waterskiën en 'wakeboarden') op de Burgumer mar lopen zeer ver uiteen. Dit bleek dinsdag 11 april in een hoorzitting voor de raad van Tytsjerksteradiel.

Het zijn vooral jongeren die vóór herinvoering zijn. "Wy wolle mear reuring", sprak één van hen. Hun opponenten - meest ouderen - vrezen geluidsoverlast, onveiligheid voor andere watersporters en verstoring van de natuur.

Een enkele inspreker suggereerde een compromis, in de zin van: probeer het weer eens een (kort) seizoen, zo nodig gebonden aan strikte voorwaarden en eventueel tegen betaling van een dagvergunning (bijvoorbeeld vijftien euro). Dat maakt strenge handhaving makkelijker.
B. en w. schrijven binnenkort een advies, waar de raad 18 mei over debatteert. De dan geformuleerde en door de meerderheid aanvaarde conclusies gaan als advies naar Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Provincie eigenaar

De provincie heeft als eigenaar van de Friese meren de bevoegdheid regels te stellen over het (snel)varen. De provincie verbood het snelvaren op de Burgumer mar in 2003.