Rienk van Houten, de kunstenaar en zijn vader Jan van Houten.
Rienk van Houten, de kunstenaar en zijn vader Jan van Houten. Foto: Klaas Rozema

Auto verfraait het straatbeeld Papegaaienbuurt

DRACHTEN - Zoon Rienk had niet gedacht dat zijn ouders het meenden: "Schilder onze auto in de kleuren van De Stijl", zei vader Jan van Houten tegen zijn kunstenaarszoon. Pas toen ook op Facebook de roep klonk voor een aan de Papegaaienbuurt aangepaste auto, begreep Van Houten dat hij zich echt mocht uitleven.

Vorige week begon de kunstenaar met het afplakken van de auto, en vrijdag ging de automobiel in de grondverf. Iedere dag bracht Rienk een aantal nieuwe, kleurige vlakken aan. Nu is de auto klaar en een pronkstuk voor de straat waar zijn ouders wonen: de Torenstraat in de Papegaaienbuurt.

Rienk van Houten schildert auto in felle kleuren

De 'Papegaaienbuurt' dankt zijn naam aan kunstenaar Theo van Doesburg. Hij was lid van kunstenaarsbeweging De Stijl en liet - in de jaren twintig van de vorige eeuw - huizen in bijpassende kleuren schilderen. Veel omwonenden vonden iets van de felgekleurde deuren en kozijnen en noemde de buurt gekscherend 'De Papegaaienbuurt'. De huizen in de Torenstraat, Houtstraat en Oosterstraat vormen nog altijd een markant geheel. De scheldnaam van toen is nu echter een geuzennaam.

In het Stijl-jaar aandacht voor Van Doesburg

Jan van Houten woont in deze straat en maakt graag foto's van het kleurige straatbeeld. Vandaag de dag vormen de geparkeerde auto's echter een lelijk dissonant. Vandaar dat Jan zijn zoon uitnodigde de auto van de familie geheel naar eigen ontwerp te beschilderen, maar wel in de stijl van De Stijl.

"Dat is aardig", zegt Jan van Houten, "want dit jaar is er overal in Nederland extra aandacht voor De Stijl, omdat deze kunststroming honderd jaar bestaat. Vele steden hebben aandacht voor Mondriaan, maar voor Drachten is Theo van Doesburg veel belangrijker geweest."