Grote kotters kunnen de haven van Lauwersoog niet bereiken.
Grote kotters kunnen de haven van Lauwersoog niet bereiken. Ingezonden

Grote kotters afwezig op Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG – De Dag van de Garnaal op 6 mei is een feestelijke dag op de haven van Lauwersoog, maar heeft ook een schaduwzijde. De haven staat economisch onder druk. Het 'Westgat', de vaargeul tussen Schiermonnikoog en Ameland geeft de enige toegang voor grote schepen naar haven Lauwersoog.

Het Westgat is aan het verzanden: op het meest ondiepe stuk staat nu nog geen vijf meter water, waardoor grotere viskotters de haven van Lauwersoog slechts op tij kunnen bereiken. De Urker kotter UK64 wil graag naar de Dag van de Garnaal komen, maar door de ondiepe vaargeul, het Westgat, is dat niet mogelijk.

Dit geldt eveneens voor een tiental Deense kotters die de haven niet kunnen bereiken. En dit is niet alleen tijdens de Dag van de Garnaal een gemis, maar de bedrijven op de haven ondervinden daar het hele jaar door de gevolgen van.

Het plan van aanpak om het Westgat uit te baggeren is intussen gereed en goedgekeurd door minister Schultz van Haegen.

Als de vaargeul van Lauwersoog naar de Noordzee weer op diepte is, zullen de grote viskotters die de afgelopen jaren zijn weggebleven weer terugkeren naar Lauwersoog. De Dag van de Garnaal wordt gehouden op zaterdag 6 mei van 10.00 tot 17.00 uur op de haven van Lauwersoog.

De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord-Nederland. U kunt deze dag meevaren met garnalenkotters en reddingboten. Daarnaast zijn er een grote braderie, diverse standhouders, verse vis en een groot shantykorenfestival.

Meer informatie op www.dagvandegarnaal.nl of volg de organisatie via twitter: @dagvandegarnaal