Het collectiemuseum bij Rinsumageast is open. Zie ook: www.kloosterclaercamp.nl.
Het collectiemuseum bij Rinsumageast is open. Zie ook: www.kloosterclaercamp.nl. Foto: Ingezonden foto

Claercamp klaar voor nieuw seizoen

RINSUMAGEAST - Het archeologische steunpunt Klooster Claerkamp opende afgelopen zaterdag de deuren voor De Historische Kring Terpengebied. Hiermee startte voor het steunpunt ook direct het museumseizoen.

Een bus met 32 geïnteresseerden in de geschiedenis van het terpengebied stopte zaterdag voor Stichting Klooster Claerkamp in Rinsumageast. Zij werden opgevangen door voorzitter Ton Stierhout.

Hij schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van het steunpunt en vertelde over de herkomst van het Cisterciënzerklooster. Van 1165 tot 1580 stond dit klooster op een terp bij Rinsumageast. Het werd gesloopt bij de beeldenstorm. Er is nu een museumcollectie, die door het gezelschap werd bekeken.

Het steunpunt ligt op het voormalige kloosterterrein en exposeert bodemvondsten uit dat gebied. Archeoloog Albert van Giffen deed hier begin jaren veertig van de vorige eeuw opgravingen. Zo vond hij een groot aantal kloostermoppen en gebruiksvoorwerpen, zoals stenen potten en een wagenwiel dat dienst deed als fundament van de waterput.

Het steunpunt is tot eind oktober geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op afspraak te boeken op andere dagen en voor groepen. Kijk voor meer informatie op www.kloosterclaercamp.nl