Is Ties Pander (links) één van de snelheidsduivels bij de windsurfwedstrijd die Bonne Helfrich (rechts op de foto) wil organiseren op de ondergelopen ijsbaan in Surhuisterveen? Bekijk de enthousiaste oproep van Binne in het filmpje.
Is Ties Pander (links) één van de snelheidsduivels bij de windsurfwedstrijd die Bonne Helfrich (rechts op de foto) wil organiseren op de ondergelopen ijsbaan in Surhuisterveen? Bekijk de enthousiaste oproep van Binne in het filmpje. Foto: Actief Media

Windsurfen in hartje winter? Wie doet er mee?

SURHUISTERVEEN - In Surhuisterveen is het idee ontstaan om tijdens de winterperiode een windsurf-wedstrijd te houden op de ijsbaan in het dorp. "Snelheidsduivels, meld je aan", zegt initiatiefnemer Bonne Helfrich vol enthousiasme.

Hij ziet het helemaal voor zich. Als de ijsbaan onder water staat en de wind er overheen raast, verandert deze plek in een geweldige windsurflocatie. Wie komt bij een wedstrijd als eerste slalommend over de finish? De bochten worden aangegeven met tonnen die al voordat de ijsbaan onder water wordt gezet, worden neergelegd.

''We organiseren een surfwedstrijd op de ijsbaan in Surhuisterveen"

De vermoedelijke datum is 24 november, maar dat kan nog veranderen, afhankelijk van het weer en de aanmeldingen. Als er ijs ligt of te weinig belangstellenden zijn, gaat de wedstrijd niet door. Uiteraard wordt over de veiligheid goed nagedacht. De race duurt zo'n vijf tot tien minuten, kort gezien deverwachtte watertemperatuur.

Want inderdaad, is het 's winters niet te koud om te windsurfen? "Deelnemers moeten wel een pak aan, en na de wedstrijd zich snel weer warm kleden. Er zijn mensen die door weer en wind gaan surfen op het IJsselmeer. Dat kunnen wij ook," grinnikt Helfrich. Er is een leuke prijs te winnen.

Deelnemers moeten zelf voor de nodige spullen zorgen. Denk aan een surfboard, zeil, surfpak en surfschoenen, droge kleding en een handdoek. Er zijn kleedkamers aanwezig bij de baan.

"Uit gekheid ontstaan''

Wie wil meedoen of meer informatie wil, kan zich melden bij Bonne Helfrich, fam.helfrich@planet.nl. U kunt hem ook bellen, 06-34104182. Er wordt een whatsapp-groep gemaakt om alle deelnemers op de hoogte te houden van de definitieve datum en tijd.