Els van der Laan (links) en Willemieke Ottens op een bijzonder bruggetje in het bos bij Fogelsangh State.
Els van der Laan (links) en Willemieke Ottens op een bijzonder bruggetje in het bos bij Fogelsangh State. Foto: Actief Media

Nieuw boek over oud park Fogelsangh State

VEENKLOOSTER - Zaterdag 6 oktober zal Commissaris van de Koning drs. Arno Brok het eerste exemplaar van 'Fogelsangh State, tuinhistorisch onderzoek', in ontvangst nemen. Het boek is geschreven door Els van der Laan en Willemieke Ottens, die ook het onderzoek hebben verricht dat aan het schrijfwerk vooraf ging.

Onderzoek en publicatie zijn een initiatief van de Stichting Fogelsangh State. Aan de financiering van dit project hebben verscheidene Friese stichtingen en fondsen deelgenomen. De overhandiging van deze publicatie zal zaterdag plaatsvinden om 15.30 uur op Fogelsangh State. Voorafgaand aan de presentatie zal er een herinneringsboom, een Fladderiep (Ulmus laevis), geplant worden door Arno Brok en het bestuur van Stichting Fogelsangh State.

Het tuinhistorisch onderzoek betreft het veertig hecare grote, Veenkloosterbos achter het statige Fogelsangh State. Het is één van de bijzondere groene parels die Friesland rijk is. Er ligt een geschiedenis vanaf de zeventiende eeuw. Opeenvolgende eigenaren hebben, vaak samen met tuinarchitecten, gewerkt aan de verschijningsvorm van het parkbos.

In 19e eeuw omgevormd tot romantisch park

Het formele park met een uitgestrekt stelsel van lanen is vanaf de vroege negentiende eeuw omgevormd tot een romantisch landschapspark met slingerende paden en waterpartijen, omzoomd door glooiende oeverwallen. Zowel Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) als Lambertus Vlaskamp (1807-1854) en zijn zoon Gerrit Vlaskamp (1834-1906) zijn bij de aanleg betrokken geweest.

Dit rijke verleden komt terug in het boek, met ook ruim aandacht voor de ruimtelijke en architectonische kenmerken van het park en de bijzondere collectie 'tuinsieraden', zoals de karakteristieke driepuntsbrug, de ijskelder, de hermitage en de theekoepel op de dertien meter hoge Modderberg bij het Hertenkamp. Bekijk met de ActiefPlus-app het filmpje dat aan de foto gekoppeld is.