Jan Fennema in actie op de Transplant Games in Italië, waar hij goud en zilver won.
Jan Fennema in actie op de Transplant Games in Italië, waar hij goud en zilver won. Foto: Ingezonden

Ereplaatsen Jan Fennema bij Transplant Games

DAMWALD - Een gouden en een zilveren medaille nam Jan Fennema mee terug in het vliegtuig van Sardinië naar huis. In zijn leeftijdscategorie won hij de tijdrit van vijf kilometer tijdens de European Transplant & Dialysis Sport Championships. In de wegwedstrijd kwam Fennema als tweede over de streep.

De wielrenner van wielervereniging Otto Ebbens uit De Westereen kreeg in zijn kinderjaren een donorlever, een transplantatie die zijn leven redde.

De afgelopen maanden stonden in het teken van de wedstrijden op het Italiaanse eiland. Rond de hoofdstad Cagliari werden de wedstrijden in het kader van het Europese kampioenschap georganiseerd. In de tijdrit over vijf kilometer haalde Jan Fennema een gemiddelde snelheid van 39,5 kilometer, waarmee hij zevende werd. In zijn leeftijdscategorie betekende het een gouden plak.

De wegwedstrijd werd ingekort tot zestien kilometer koers. In de eindsprint kwam Fennema een metertje te kort voor de winst.

De inwoner van Damwâld heeft deelname aan de wereldkampioenschappen wielrennen voor mensen die een transplantatie of dialyse ondergaan hebben als nieuw doel gesteld.

Die vinden in het Engelse Newcastle plaats. Het deelnemersveld is dan groter.

Wereldkampioenschap Newcastle nieuw doel

Bovendien is er naast een individuele ook een teamtijdrit. De wegwedstrijd is in augustus 2019, dertig kilometer over een heuvelachtig parcours.