Hadagrim (Gert Boonstra) vertelt z'n vrouw Yldau (Annelies Iedema) dat hij de grotere vrijheid voor de christenen maar niks vindt. Bijna het hele stuk is in het Fries. De acht voorstellingen zijn (bijna) uitverkocht.
Hadagrim (Gert Boonstra) vertelt z'n vrouw Yldau (Annelies Iedema) dat hij de grotere vrijheid voor de christenen maar niks vindt. Bijna het hele stuk is in het Fries. De acht voorstellingen zijn (bijna) uitverkocht. Foto: Actief Media

Friese koning Redbad verovert Broeksterwâld

BROEKSTERWALD - Terwijl 'stadjers' op het Wilhelminaplein ('het Zaailand' in de volksmond) in Leeuwarden zaterdagavond keken naar de wereldpremiëre van de speelfilm 'Redbad', genoten genodigden in de prachtige, nieuwe theatertuin van Broeksterwâld van de generale repetitie van het gelijknamige iepenloftspul. De première is morgen, donderdag 28 juni. Vanwege de belangstelling zijn er extra speelavonden.

Behalve Redbad (gespeeld door Sjoerd Klaas Steegstra en als 12-jarige door Hidde Kazimier, was er nóg een hoofdrol, voor 'verteller' en vriend van Redbad, Hadagrim (een mooie rol van Gert Boonstra en als junior van Jorrit van Dijk). Maar de échte hoofdrol was wellicht voor het decor en voor de fantastische, donkerpaarse luchten. Gelet op de mooie weersverwachtingen is het een aanrader te pogen de laatste kaartjes te bemachtigen!

Het verhaal over 'Kening Redbad' is dat van de heidense Friese koning, die zich bijna tot christen laat dopen, nadat hij eerst tegen de (christelijke) Franken heeft gestreden. Redbad weigert op het laatste moment zijn doop te ondergaan, hij verkeert na zijn overlijden liever in de hel bij zijn gestorven ouders en overige familie en naasten, dan in de hemel bij z'n vijanden.

Bijzonder is ook, dat er een echte baby meespeelt en er echte paarden door de theatertuin lopen, meestal bovendien door acteurs bereden. Ook aan het decor is duidelijk zorg en creativeit besteed, al doen drie gloeilampen in de nok van het 'langhuis' van Kening Aldgisl en later van diens zoon Kening Redbad wonderlijk aan. Misschien zijn ze wel weg bij de première?
Bij de generale ging er qua spel- en vooral tekstvastheid én ook qua techniek nog wel eens iets mis. Het geluid viel af en toe even weg. Want zonder versterking spelen lukt hier niet, daarvoor is deze 'teatertún' toch wat te open. Die is trouwens aangelegd door vrijwilligers.

De regie was het werk van Tiffany en (haar vader) Sake van der Wal. Tiffany schreef ook de tekst, bijgestaan door roman-auteur Willem Schoorstra uit Ternaard, die zich jarenlang verdiepte in Redbad en daar de roman over schreef, waar dit 'iepenloftspul' op gebaseerd is.