Eén voor één namen de menpaarden en hun menners (links) afscheid van Jaap Looijenga.
Eén voor één namen de menpaarden en hun menners (links) afscheid van Jaap Looijenga. Foto: Actief Media

Jaap Looijenga: 'menner van eerste uur'

BURGUM - Onder begeleiding van vele van zijn collega's is 'menner van het eerste uur' Jaap Looijenga (76) maandag naar zijn laatste rustplaats gebracht. Ongeveer twintig jaar geleden werd hij als één van eersten gevraagd zich als menner aan te sluiten bij de Mennoruiters in Burgum.

"Jaap wie net in bestjoerder, mar in dwaner", zegt oud-voorzitter van de Mennoruiters Frans Wijts. "Jo koene altyd in berop op him dwaan, hy stie altyd klear foar de Mennoruiters." Vooral voor de men-marathon heeft hij zich jarenlang ingezet.

Voordat Looijenga behoorlijk intensief met paarden aan de slag ging, was hij druk met het trainen van Mechelse herders: ze opleiden tot goede politiehonden was toen z'n lust en z'n leven. En dáárvoor was hij tamelijk fanatiek judoka en oprichter van de eerste judovereniging in Burgum. "Hy wie sterk en dêrom ek wol útsmiter yn de horeka", weet Frans Wijts.

Looijenga woonde op de Nijstêd in Burgum. Daar hebben zijn collega's hem opgehaald, met een indrukwekkende stoet van ruim twintig men-combinaties. De familie sloot zich lopend achter de wagen met de kist aan. Zo is is Looijenga naar zijn laatste rustplaats gebracht bij de Kruiskerk in Burgum. De menpaarden en -ruiters namen daar achtereenvolgens één voor één afscheid van Looijenga. Maandagmiddag was de afscheidsdienst.