Nordwin leerlinge Sjoukje Koopmans wil met haar crossauto meedoen aan wedstrijden.
Nordwin leerlinge Sjoukje Koopmans wil met haar crossauto meedoen aan wedstrijden. Foto: Ingezonden

Scholiere Sjoukje Koopmans fervent autocrosser

BUITENPOST - Het Nordwin College Buitenpost heeft leerlingen met een niet alledaagse hobby's en hobby's waar ze erg goed in zijn. Sjoukje Koopmans uit Ter naard zit in de vierde klas van het VMBO groen van Nordwin College Buitenpost. Haar grote hobby is autocross.

Deze hobby is haar met de paplepel ingegoten. Haar vader heeft altijd aan autocross gedaan en moest daarmee stoppen vanwege rugklachten. Haar twee broers zijn ook zeer fanatiek met de autocross. Bijna alle vrije momenten van Sjoukje is ze te vinden in het 'hok', hier wordt gesleuteld aan de auto's. Ze worden geschikt gemaakt om te gebruiken bij saloonstockcarraces en bij de rodeo. Dit gebeurt door een normale auto om te bouwen, er komt in ieder geval een kooi in en een startknop in plaats van een sleutelcontact. Om toch genoeg tijd aan school te kunnen besteden, gaan de schoolboeken mee naar wedstrijden. Zo kan ze op rustige momenten leren voor haar examens.

"De bedoeling is natuurlijk net als bij elke race om als eerste over de finish te komen, maar bij deze races mag je elkaar best een tik uitdelen met de auto, om zo te zorgen dat je als eerste eindigt. Het nadeel is dat het kan gebeuren dat je je auto net helemaal klaar hebt en dat hij door een aantal tikken daarna helemaal in de kreukels ligt", aldus Sjoukje. Als ze achttien jaar is en genoeg geld heeft, wil ze graag haar eigen auto om mee te doen aan wedstrijden. "In deze sport zijn weinig vrouwen te vinden, af en toe zijn er bij wedstrijden damesklassen, de vrouwen rijden dan ook mee tussen de mannen." Naast school en deze tijdrovende hobby heeft Sjoukje ook nog tijd over voor haar eigen pony en een Fries paard waar ze op rijdt. Als ze zo straks in juli haar diploma op zak heeft, gaat ze naar de kappersopleiding.