Het autocrossteam uit Sumar. Midden Albert van der Werf. Links René Haarsma en rechts Anne van der Meulen. In het filmpje dat met de ActiefPlus-app kan worden bekeken vertelt Albert van der Werf over de autocross in Sumar.
Het autocrossteam uit Sumar. Midden Albert van der Werf. Links René Haarsma en rechts Anne van der Meulen. In het filmpje dat met de ActiefPlus-app kan worden bekeken vertelt Albert van der Werf over de autocross in Sumar. Foto: Actief Media

Autocross Sumar staat garant voor spektakel

SUMAR - De traditionele autocross in Sumar zal Pinkstermaandag weer veel autosportliefhebbers naar de Bosweg in Sumar trekken. Ook de zevenenveertigste editie staat garant voor spectaculaire races, in verschillende klassen.

"Wij hebben nu rond de honderddertig deelnemers", zegt Harry van der Meer, mede-organisator en speaker bij het evenement. "Daar zullen ongetwijfeld nog een aantal coureurs bijkomen. In de praktijk zie je dat zich de laatste dagen voor de autocross en zelfs op de dag van de cross zelf nog deelnemers melden. Die schrijven we dan alsnog bij." De coureurs strijden om de eer en om de geldprijzen, die in Sumar altijd weer aantrekkelijk zijn. Het publiek kan rondom het circuit de races volgen en zich vermaken met deze sport.

Langere finales

Vanaf elf uur 's ochtends beginnen de manches en in de namiddag worden de finales verreden. Er wordt gereden in de categorieën standaard, damesklasse, vrije standaard, bangerstox, regio en junior. Als het wedstrijdverloop het toelaat wil de organisatie de finales wat langer maken. "Dan zouden we een aantal rondes meer kunnen laten rijden. Dit bepalen we pas als de finales in zicht zijn", vertelt Harry van der Meer.

Trio uit Sumar hoopt op finale

De coureurs komen uit de wijde regio. Ze hoeven het niet alleen te doen, want vaak staat een heel team klaar om de crossauto optimaal te laten rijden. In Sumar zelf, de thuisbasis van de cross, is autosport zeer populair en verschillende rijders laten zich dan ook zien tijdens de de jaarlijkse wedstrijd. Albert van der Werf, Anne van der Meulen en René Haarsma hebben hun crossauto gestald in Sumar en hopen op een goede klassering in de regioklasse, waarin de concurrentie groot is. "De finale hebben we nog nooit bereikt, we hebben vaak te kampen met materiaalpech", zegt Albert van der Werf. De drie coureurs rijden de manches beurtelings en hopen na deze teamprestatie op een finaleplaats. "Wie dan achter het stuur zit moeten we nog uitmaken. Misschien degene die het best presteert", zegt Van der Werf.
In de crosskrant die bij deze editie hoort staat meer informatie.