De Canadese veteranen hebben de boom in een mum van tijd geplant. Linksachter staat de 370 jaar oude Hollandse linde, waarschijnlijk de oudste boom van Friesland. Scan de foto voor een audio-interview met veteraan Jim Parks.
De Canadese veteranen hebben de boom in een mum van tijd geplant. Linksachter staat de 370 jaar oude Hollandse linde, waarschijnlijk de oudste boom van Friesland. Scan de foto voor een audio-interview met veteraan Jim Parks. Foto: Jan-Sjoerd Geertsma

Canadese veteranen planten esdoorn bij De Klinze

ALDTSJERK - Maandagavond plantten zes Canadese veteranen een esdoorn in de tuin achter De Klinze. De 'maple leaf' staat naast een 370 jaar oude Hollandse linde, waarschijnlijk de oudste boom van Friesland. De Canadese veteranen zijn door de stichting Canadian Liberators in samenwerking met Landgoed De Klinze speciaal van Canada naar Friesland gevlogen.

"It is wierskynlik de lĂȘste kear dat dy mannen hjir binne", vertelt Dirk van der Meulen van de organisatie. De veteranen hebben een gemiddelde leeftijd van 95 jaar. Waar er eerst acht veteranen de oversteek zouden maken, zijn uiteindelijk zes in het vliegtuig gestapt. De andere twee zijn vanwege hun slechte gezondheid in Canada gebleven. Hun families zijn echter wel meegekomen. Het is een bijzonder weerzien.

De Canadese veteranen verblijven met hun families op het prachtige landgoed. Een van deze veteranen is Jim Parks. Hij heeft veel meegemaakt, maar zijn humor sleepte hem er doorheen: "If you see me going for seconds first, you know the reason why. Get out of my way", vertelt hij na een verhaal over een antitankraket die hem net miste. Regelmatig geeft hij nog lezingen, zodat de gesneuvelden niet vergeten worden: "If you remember the fallen, you know why it was done".

De komende dagen staat De Klinze in het teken van herdenken en het vieren van de vrijheid. Vanaf donderdag wordt de historische buitenplaats omgetoverd in een waar living history camp, met diverse historische legervoertuigen, zoals een echte Hellcat, de snelste tank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei rijden zeventig historische legervoertuigen van Keep Them Rolling een tocht door Friesland. Kijk voor de route en aankomsttijden op www.liberators.frl. Rond 16.15 uur arriveert de colonne met de Canadese veteranen op Landgoed De Klinze. Zij worden verwelkomd door een erehaag van publiek langs de oprijlaan. Hierna barst het bevrijdingsfeest los onder leiding van Big Band Leeuwarden.

Op zondagochtend 6 mei van 10.00 tot 11.00 uur wordt er een eredienst te velde gehouden op het terrein van De Klinze. Iedereen is van harte welkom bij het bevrijdingsfestival en de eredienst.