Arie Algra is lid van de Jaguar Daimler Club Holland en organiseerde de Elfstedentocht van komend weekend. In het filmpje vertelt hij enthousiast over zijn eigen Jaguar uit 1959.
Arie Algra is lid van de Jaguar Daimler Club Holland en organiseerde de Elfstedentocht van komend weekend. In het filmpje vertelt hij enthousiast over zijn eigen Jaguar uit 1959. Foto: Actief Media

Britse oldtimers rijden Elfstedentocht

LEEUWARDEN - In het weekeinde van 21 en 22 april rijden 125 Britse oldtimers de Elfstedentocht. De deelnemende auto's zijn gebouwd tussen de jaren veertig en de jaren zeventig.

De auto's zijn van de iconische automerken Jaguar en Daimler. Deze merken zijn nauw verwant, en de liefhebbers hebben zich daarom in 1976 verenigd in de Jaguar Daimler Club Holland (JDCH). Slechts eenmaal organiseerde deze club met 2000 enthousiaste leden de tocht langs de elf Friese steden, in 2009. In dat jaar was het 100 jaar geleden dat de eerste Elfstedentocht werd geschaatst en was de eerste Jaguar/Daimler in ontwikkeling. Voor wie het evenement toen heeft gemist, biedt Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa een nieuwe gelegenheid om te genieten van beide vlaggenschepen van de Britse autogeschiedenis.

Arie Algra uit Drachten is lid van de Jaguar Daimler Club Holland en organisator van het evenement: "We komen onder andere door Noordoost-Friesland en de Trynwâlden. Op zondag rijden we via Wyns, door Gytsjerk weer richting Leeuwarden. Dat is naar verwachting rond 16.00 uur."

De zuidelijke route start op zaterdagochtend 10.00 uur op de Nieuwstad, in Leeuwarden. De noordelijke route start zondag 9.45 uur vanaf het Oldehoofsterkerkhof.