De koftjalk 'Tromp' ligt voor het beursgebouw in Leeuwarden. In het ruim is een expostie te zien over de elf
fonteinen. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App.
De koftjalk 'Tromp' ligt voor het beursgebouw in Leeuwarden. In het ruim is een expostie te zien over de elf fonteinen. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App. Foto: ActiefMedia

Cultuur staat dit jaar centraal in Friesland

LEEUWARDEN - Zaterdagavond was het openingsweekend van Culturele Hoofdstad 2018. Niet alleen voor Leeuwarden, ook voor Noordoost-Friesland wordt het een interessant cultureel jaar.

Met 'previews' poogde de organisatie vrijdag en zaterdag voor het publiek een tipje van de sluier op te lichten. 'It Lân fan taal' gaat over de circa 2500 talen die er wereldwijd worden gesproken. U kunt ervoor terecht in het speciaal daarvoor opgerichte paviljoen OBE, op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. De 'taalactiviteiten' vinden plaats in de Prinsentuin in Leeuwarden en iedere zaterdagavond, zodra het donker wordt bij de Oldehove. De eerste keer is op 2 februari om 20.00 uur. Grote videoprojecties op de Oldehove maken je aanwezigheid tot een bijzondere ervaring, beloven de (taal-)kunstenaars.

In het ruim van de Groninger koftjalk 'Tromp' is een kleine expositie te zien van de elf fonteinen die op 18 mei tegelijkertijd in werking gaan in de elf Friese steden. Het schip arriveerde donderdag in het centrum van Leeuwarden en reist vanaf half februari langs de elf Friese steden. Vanaf eind april ligt het weer in Leeuwarden. Een overzicht van alle elf fonteinen is ook te vinden op www.11fountains.nl.
In de Harmonie zijn het komende jaar meerdere bijzondere voorstellingen te zien. Internationale gezelschappen die meestal alleen de Randstad bezoeken als ze in Nederland zijn, komen dit jaar ook in Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad. De stadsschouwburg maakt er reclame voor onder de noemer 'Strangers on Stage', toptheater uit alle windstreken.
Zie ook de website 2018.nl en in dit weekblad.