Werkgroep de Ferbyners en activiteitencommissie de BAK denken dat de Schoolstraat (bijna?) te smal is voor de grote deelname aan de kerstmarkt van komende zaterdag. (Scan de foto met de Actief+App voor een filmpje!)
Werkgroep de Ferbyners en activiteitencommissie de BAK denken dat de Schoolstraat (bijna?) te smal is voor de grote deelname aan de kerstmarkt van komende zaterdag. (Scan de foto met de Actief+App voor een filmpje!) Foto: Klaas Rozema

'Kryst yn Burgum!' met Megakerstmarkt en meer

BURGUM - 'Kryst yn Burgum!' is een gloedvol winterevenement op zaterdag 16 december. Van 11.00 tot 17.00 uur is in het centrum het gezelligste feest van het jaar.

Het dorp wordt sfeervol aangekleed. De Kerstman is aanwezig met elfjes en echte schapen. Bij het Luifeltje zit hij klaar om met jong en oud op de foto te gaan. De Pypkesjongers treden op bij Beerda op de Tsjibbe Geartsstrjitte; de Bazuin speelt op de Lageweg; er is een draaiorgel en troubadour Jan Nota laat zijn vrolijke noten klinken.
Meer dan zestig kramen vormen zaterdag een Megakerstmarkt op de Schoolstraat, de Markt en de Tsjibbe Geartsstrjitte. De winkeliers kleden hun etalages mooi aan en komen in stijl gekleed. Ook het publiek wordt opgeroepen verkleed te komen.

Eelke Duursma, voorzitter van de BAK: "Verwacht prachtige aangeklede kramen met borduurwerk, Tupperware, kleding, kerststukjes, poppen, steigerhout, hertengeweien, schapenvachten, sieraden, styling en bloemen. Er is een prijs voor de mooiste kraam."
In de Passaazje is een 'foodstrip'. Bezoekers genieten van lekkernijen als warme chocolademelk, braadworst, kazen, koekjes, suikerspinnen en paling. Ook is er een koffiekraam met terras.

Op de Markt staan deze dag vuurkorven en springkusssens. Er lopen bijzondere kerstfiguren en er rijdt 's middags een kindertreintje. Het station is bij de Plus.
Dansgroepen van ModèstoDûns, Reset en HSV Hurdegaryp geven 's middags demonstraties. Ook zijn er dansworkshops waaraan jong en oud mogen meedoen.
Op het terras van De Pleats wordt een Warm Winterplein ingericht met gezellige bankjes vol schapenvachten. Er is koffie, thee, warme choco en de bekende mistletoe; wie geeft de eerste kus? Er worden foto's gemaakt, de mooisten worden gepubliceerd. Je kunt 'ijspegelvangen' en 'ijsbal'-blikgooien.

De Winskbeam staat bij het pand van Weekblad Actief. Kinderen mogen kerstboomhangers knutselen en er is een demonstratie houtsnijden. Bij de stembus kun je stemmen op de Fryske Top 100. Idee: stem op het Burgum Hat Mear-Liet. www.burgum.frl.