Theunis Bekkema voor zijn huis aan de Schoolstraat 105 in Burgum.
Theunis Bekkema voor zijn huis aan de Schoolstraat 105 in Burgum. Foto: Klaas Rozema

"Geen leges voor monumenten Tytsjerksteradiel"

BURGUM - Het blijft nodig gemeentelijk monumentenbeleid in te voeren, vinden b. en w. van Tytsjerksteradiel. Na drie informatiebijeenkomsten wil het college de eigenaren van de betreffende panden echter wel tegemoet komen, "door deskundig advies beschikbaar te stellen en geen leges in rekening te brengen voor bouwvergunningen die specifiek gelden voor werkzaamheden aan of bij monumenten."

Op basis van een onderzoek, "eind 2012 uitgevoerd door SteenhuisMeurs, werd destijds door de raad geconcludeerd dat er regelgeving nodig was om verdere aantasting van het bestand aan cultuurhistorisch waardevolle en beeldbepalende panden te voorkomen", meldt het college. De raad is 'opiniërend' op 23 november aan zet.

Een groep van enkele tientallen eigenaren van woningen in Burgum protesteerde al eerder tegen het voornemen van het college. De groep tegenstanders lijkt nu groter te zijn geworden, nu het monumentenbeleid niet alleen Burgum betreft, maar de hele gemeente. Behalve Burgumers hebben zich ook circa tien bewoners uit Garyp en Eastermar bij hen aangesloten, aldus Theunis Bekkema, mede-eigenaar-bewoner van het pand Schoolstraat 105 in Burgum. "Wy sjogge gjin inkel foardiel yn it oanwizen fan gemeentlike monuminten", zegt hij. "Ast allinne al de ferve fan de kezinen skjinskraabje wolst en opnij fervje, hast al in fergunning nedich!"

Ook zonder leges ziet hij bezwaren: "Bist samar in pear wike kwyt foarda'st sa'n fergunning hast." Het steekt hem - en zijn mede-actievoerders - tevens dat de gemeente kennelijk weinig vertrouwen heeft in de bewoners-egenaren van potentiële monumenten. "Wy hawwe der toch gjin belang by om ús huzen fertutearzje te litten?"

Eigenaresse Annet van Wolfwinkel van een 'woudhuisje' aan de Inialoane 87 in Hurdegaryp sluit zich aan bij de protesterenden. "Ik heb dit huisje in mei dit jaar gekocht. Als ik had geweten dat dit op de nominatie staat als gemeentelijk monument, had ik het niet gekocht. Ik moet nu al zuinig leven om de hypotheek te betalen, maar het onderhoud wordt zo nóg duurder."