Een deel van het koor dat uit 16 leden bestaat (v.l.n.r.) achter: Feike Boschma, Quintus Sirag, René Kunst, Klaas de Jong en Gerrit Kloosterman; voor: Wian Willemsma en dirigent Broer Giesing; beiden spelen op een viola da gamba.
Een deel van het koor dat uit 16 leden bestaat (v.l.n.r.) achter: Feike Boschma, Quintus Sirag, René Kunst, Klaas de Jong en Gerrit Kloosterman; voor: Wian Willemsma en dirigent Broer Giesing; beiden spelen op een viola da gamba. Foto: Klaas Rozema

Leeuwarder Madrigaalkoor treedt op in Burgum

BURGUM - Het Leeuwarder Madrigaalkoor brengt zaterdag 14 oktober de Kruiskerk in Burgum deels terug in de tijd, onder andere van de 16e en 17e eeuw.

Het koor brengt een Franstalig programma: 'Hemel en Aarde', met madrigalen, chansons en psalmen. 'Madrigalen' zijn lyrische of 'minnedichten' (over de liefde). Zo zingt het koor 'Susanne un jour' en andere liederen uit de tijd van de Reformatie. Vaak waren er diverse bewerkingen van hetzelfde lied, gemaakt door componisten uit diverse landen.
Ook worden psalmen gezongen en wereldse liederen van de Nederlandse componist Sweelinck. 'Trois Chansons' van Debussy klinkt eveneens, net als zestiende-eeuwse Franse volksliedjes. De liederen worden afgewisseld met instrumentale nummers, door het Gamba-consort 'Several Friends'.

Het Leeuwarder Madrigaalkoor zingt naast het origineel van 'Susanne un jour' nog drie andere versies en een deel van een mis waarin het lied als basis is gebruikt. Dat laatste is opmerkelijk. 'Susanne un jour' was namelijk een uitgesproken protestants lied. Als dat gebruikt wordt in een katholieke mis dan zegt dat wat. Het toont de kracht van de muziek die kennelijk de godsdiensttwisten overstijgt.

Het Leeuwarder Madrigaalkoor

Het Leeuwarder Madrigaalkoor is opgericht in 1959. Het koor heeft een kleine bezetting met ongeveer twintig zangers die onder leiding staan van Broer Giesing (Wyns). Het repertoire omvat vijf eeuwen koormuziek: van 16e eeuwse polyfonie tot hedendaagse composities voor gemengd koor.
Afgelopen voorjaar voerde het koor een ambitieus project uit: 'Bach bewerkt Bach', met orkest en solisten. Eerder al waagde het zich aan opera 'The Fairy Queen' van Henry Purcell in een theatrale setting.
In de programmering schuwt het koor interessante, soms gewaagde combinaties niet, zoals een koppeling tussen Monteverdi's madrigalen en Benjamin Britten, of tussen Spaanse werken van rond 1500 en hedendaags componist John Tavener.

De aanvang is zaterdag 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.leeuwardermadrigaalkoor.nl.