Berber Ludema van de Judo Kings op het hoogste treetje van het podium op een rankingtoernooi in België. Foto: Ingezonden

Berber Ludema van Judo Kings: goud op toernooi

OLEN - De Judo Kings vertrokken afgelopen weekend, 16 en 17 september, naar Olen voor het internationale rankingtoernooi van onze zuiderburen. Daar werden verschillende medailles behaald.

In België kunnen de topjudoka's punten verzamelen waardoor ze automatisch geplaatst zijn voor de Belgische kampioenschappen, deze rankingtoernooien zijn voor de Nederlanders, Duitsers en Fransen erg interessant om ook deel aan te nemen, omdat de besten van België er over het algemeen wel bij zijn. Zaterdag was het toneel gereserveerd voor de judoka's onder de 15 jaar. Sem Walinga (Dronrijp) en Berber Ludema (Dokkum) waren in deze categorie ingedeeld.

Sem ging als kampioen van zijn poule door de voorrondes doordat hij het hoogste aantal punten van de eerste drie judoka's had behaald. In de vervolgronden ging hij in de eerste ronde al onderuit en kreeg geen herkansing, omdat zijn tegenstander niet de halve finale haalde.

Ook Berber Ludema ging als kampioen door haar poule. Berber kwam in de halve finale terecht tegen de nummer 2 van de andere poule. Na deze partij met winst afgesloten te hebben, werd ook de finale gewonnen met een vol punt. Berber ontving goud in de klasse meiden onder de 15 en onder de 48 kilogram.

Zondag was het de beurt aan Nathan Klokman (Feanwâlden). Hij won de eerste partij snel: na ongeveer 30 seconden op de mat gestaan te hebben maakte hij een vol punt met een geweldige uchi mata. In de tweede ronde verloor hij van een sterke Belg. Niet helemaal volgens plan kwam Nathan op de grond in een armklem, waar hij niet meer uit kon ontsnappen. De wedstrijd om het brons won hij met een verwurging.