Het winnende team van het skûtsje Engelina Smeltekop, dat kampioen werd in de kleine A-klasse.
Het winnende team van het skûtsje Engelina Smeltekop, dat kampioen werd in de kleine A-klasse. Foto: Ingezonden

Engelina Smeltekop en De Jonge Jan kampioen

EARNEWALD - Schipper en bemanning van de skûtsjes de Jonge Jan uit Warten en de Engelina Smeltekop uit Earnewâld werden zondag gehuldigd nadat zij kampioen werden in hun klasse in het IFKS-kampioenschap.

Schipper Piter Jilles Tjoelker en zijn bemanning van de Engelina Smeltekop werden zondagmiddag gehuldigd bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Uitbundig zingend stonden de skûtsjesilers op het voordek toen zij de haven invoeren waar al het publiek op de kade naast het museum hen met applaus begroette. In de toespraak van wethouder Doeke Fokkema was deze lovend over de sportieve prestaties van dit jonge team dat, nu voor het tweede jaar, de hoofdprijs mee naar Earnewâld nam.

Age Veldboom noemde als bijzonderheid, dat er drie Earnewâldster skûtsjes in de top 5 van de kleine A-klasse geëindigd zijn: naast de Engelina Smeltekop ook de lytse Earnewâldster van Sjoerd Kleinhuis die vierde werd en de Swanneblom met de Groninger studentenzeilvereniging Mayday met Johan Dankert als schipper werd vijfde. Het plan van het winnende ES skûtsjeteam is om volgend jaar met een groot skûtsje deel te nemen aan de IFKS, zij gaan dan in een andere klasse zeilen. De voorbereidingen om het skûtsje de Sterke Jerke hiervoor wedstrijdklaar te maken zijn al in volle gang.

De Jonge Jan uit Warten van de jonge schipper Fonger Talsma werd, na de promotie van vorig jaar uit de C-klasse, nu kampioen in de B-klasse van de IFKS. Zondag was er een huldiging van schipper en bemanning bij restaurant de Kok en de Walvis in Warten. "Ook dochter Rixt, zoon Hylke en schoonzoon Sharino maken deel uit van de bemanning", vertelt Hilda Talsma, echtgenote van Jelle Talsma, die als schipper werd opgevolgd door zijn zoon Fonger.