Karst Meijer ontvangt 'eerste bramen' uit handen van It Brommelwyfke. In het potje zitten maar liefst negen soorten bramen uit de Wâlden. Meijer voorspelt dat er in de komende vijf jaar tien nieuwe soorten zullen worden ontdekt.
Karst Meijer ontvangt 'eerste bramen' uit handen van It Brommelwyfke. In het potje zitten maar liefst negen soorten bramen uit de Wâlden. Meijer voorspelt dat er in de komende vijf jaar tien nieuwe soorten zullen worden ontdekt. Foto: Gerrit Veenstra

Sappige bramen en verhalen bij Brommels!

EASTERMAR - Zaterdag 26 en zondag 27 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden weer Brommels! gevierd. Het tweedaagse bramenfestijn staat dit jaar in het teken van volksverhalen. Het Brommels! publiek kan zich komend weekend dan ook te goed doen aan heel veel sappige bramen (de oogst is rijk!) én verhalen.

De organisatoren van Brommels! trapten donderdagmiddag traditiegetrouw het evenement af met de feestelijke aanbieding van de 'eerste bramen'. In de Verhalenkamer van Dam Jaarsma in Eastermar, de schatkamer van de duizenden Wâldpykverhalen die de streek rijk is, reikte Brommelwyfke/verhalenvertelster Hilly Harms de eerste bramen uit aan bramendeskundige Karst Meijer.

Meijer heeft veel onderzoeken naar bramensoorten en biodiversiteit gedaan. Zijn kennis deelt hij graag met publiek. Zo verzorgt hij sinds de eerste editie van Brommels! de bramenbloei-excursie. Ook heeft hij met zijn kennis en kunde een belangrijke bijdrage geleverd aan het nieuwe boek 'Bij de bramen langs'. Een in opdracht van Stichting Wrâldfrucht en op initiatief van de Commissie Brommels! geschreven boek, royaal geïllustreerd en vol wetenswaardigheden over bramen, het coulisselandschap en meer algemeen de Wâldpykcultuur. Het boek is verkrijgbaar via Stichting Wrâldfrucht, Voorstraat 1 in Buitenpost.

Als dank voor zijn bijdrage aan het boek, mocht Karst Meijer deze middag naast de eerste bramen ook het eerste exemplaar ontvangen. "Voor veel mensen is er maar één soort braam, maar niets is minder waar. Er groeien in Nederland zo'n 200 soorten bramen. In het boek 'Bij de bramen langs' is een zoektabel opgenomen om zes aangename bramensoorten van De Friese Wouden te kunnen herkennen. Heel handig!" aldus Meijer. Brommels! is dus meer dan bramen plukken bij de boer. Brommels! is uitgegroeid tot een evenement dat een unieke kennismaking biedt met het landschap en de cultuur van de Noardlike Fryske Wâlden. Wie wil genieten van sappige bramen en verhalen en alle andere Brommels! activiteiten kijkt op www.brommelsfestijn.nl voor het programma.