Earnewâld (links) was dinsdag een groot deel van de wedstrijd in de slag met Grou. Grou werd vierde, Earnewâld vijfde.
Earnewâld (links) was dinsdag een groot deel van de wedstrijd in de slag met Grou. Grou werd vierde, Earnewâld vijfde. Foto: Klaas Rozema

Akkrum wint skûtsjesilen simpel bij Earnewâld

EARNEWALD - Schipper Pieter Meeter van het skûtsje van Akkrum (zeilteken AM) won dinsdag het skûtsjesilen eenvoudig dankzij startnummer één. In de Lange sleat vanaf de wal kon Akkrum binnen de kortste keren vrij zeilen, terwijl de rest van de vloot veel last had van elkaar.

Maar ook van toeschouwers, die volgens de skûtsjeschippers van Leeuwarden en Drachten te dicht bij de 'lage' boei lagen in de Folkertssleat. Beide skûtsjes moesten de zeilen even strijken om serieuze aanvaring met de boten van de toeschouwers te voorkómen. Bovendien werd daartoe een vaarboom gebruikt, wat officieel tijdens de wedstrijd (afgezien van de walstart) niet mag.

Het gevolg was dat beide skûtsjes de protestvlag hesen, niet tegen elkaar, maar tegen de wedstrijdcommissie. Dat gebeurde maandag ook al vanwege het laatste kruisrak in het smalle Grytmansrak bij De Veenhoop. Toen protesteerden vier skûtsjes tegen de plaatselijke commissie en werd - officieus - de wedstrijd ongeldig verklaard. Het SKS-bestuur moet vervolgens binnen twee dagen hierover een definitief besluit nemen. Een soortgelijke situatie dreigde dus voor de wedstrijd van dinsdag bij Earnewâld. Maar dit protest is afgewezen.

Uitslag van dinsdag

Omdat er dinsdag weinig wind stond - windkracht twee tot drie - was er behalve stuurmanskunst ook wel geluk nodig. De uitslag van de wedstrijd van dinsdag is waarschijnlijk als volgt:
1. Akkrum (0,9 punt); 2. Lemmer; 3. Zuidwesthoek; 4. Grou; 5. Earnewâld; 6. Heerenveen; 7. Huizum; 8. d' Halve Maen (Drachten); 9. Sneek; 10. Langweer; 11. Wouds end; 12. Leeuwarden; 13. Drachten. (14. Joure: mag niet meer meedoen vanwege overtreding van originaliteitsregels).

Gerhard Pietersma (Earnewâld) won maandag bij de Veenhoop, maar of hij daar wat aan heeft, is ongewis. Stavoren, Langweer, Wouds end en Heerenveen dienden na de wedstrijd een protest in tegen de wedstrijdcommissie. De jury kende dit protest toe, waarna de wedstrijd ongeldig werd verklaard. Maar de jury heeft hiertoe niet de bevoegdheid niet, dit is aan het bestuur.