Voor de laatste keer wordt de 'Frije cross' van Blije georganiseerd. In de duozitter zitten Willie Boonstra en Jan van der Wei.
Voor de laatste keer wordt de 'Frije cross' van Blije georganiseerd. In de duozitter zitten Willie Boonstra en Jan van der Wei. Foto: Klaas Rozema

Finishvlag valt voor Frije cross in Blije

BLIJE - De laatste vrije cross van Blije wordt gehouden op zaterdag 29 juli. Dan zal op de Hoarnen, tussen Blije en Holwerd, fel worden gestreden om de allerlaatste titels.

Door Jelle Jeensma

Het prijzengeld is opgejaagd door gulle sponsoren en dat heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 194 deelnemers in zes verschillende klassen komen strijden: Standaard 2000, Standaard 1600, Vrije standaard, Rodeo, Nuvere weinen en Motoren. Traditioneel zullen er FIP's (Fryske Important Persons) hun raceskills testen in de duozitter die de organisatie in bezit heeft.

Johannes Rypma en Frerik de Swetser rijden mee

Vorig jaar waren Willem (Wâldpyk) de Vries en Jack Bottleneck degenen die meereden tussen de ervaren coureurs van de Standaard 1600 klasse. Dat deden ze niet onverdienstelijk; ze gingen er met een achtste prijs vandoor.

Dit jaar zijn het de heren Johannes Rypma en Frerik de Swetser die het gaspedaal van de VW Scirocco zullen intrappen. Ze geven voor de prijsuitreiking ook nog een klein optreden in de tent.

Tijdens de cross worden er lootjes verkocht in de tent bij de mobiele drankverkoop. Na de prijsuitreiking zal het winnende lot worden getrokken. De gelukkige winnaar mag op 26 augustus in de duozitter meedoen op de Hallumer autocross.

Loten voor een rit in duozitter bij cross in Hallum

Naast al het vertier op de crossbaan zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Voor de kinderen zijn er diverse speelmogelijkheden en 's middags kunnen ze in de tent prachtig geschminkt worden en is er een heuse clown.

Uiteraard is er voor volwassenen ook volop vermaak, in de vorm van muziek en entertainment.
Want niet alleen Frerik en Johannes, maar ook Emiel van de Hûnekop en de Dragongirls staan op het programma. Traditiegetrouw zal Disco Silver zorgen voor een feestelijke afsluiting.
Dit voorjaar is besloten te stoppen met de cross. Er is nooit de intentie geweest om zo groot te groeien als de grote broer, de Zwarte cross, al deed de oorspronkelijke naam dit misschien wel vermoeden.

Tot 2011 heette het evenement in Blije Swarte cross, daarna werd het Frije cross.

Start is 11.00 uur

Door het grote deelnemersveld is de aanvangstijd vervroegd van 12.00 uur naar 11.00 uur.