Nog één dakplaat en de vrijwillgers hebben het eerste 'fiskershúske' bijna af. De 'fiskershúskes' maken deel uit van de aankleding van de 'marathon'.
Nog één dakplaat en de vrijwillgers hebben het eerste 'fiskershúske' bijna af. De 'fiskershúskes' maken deel uit van de aankleding van de 'marathon'. Foto: Klaas Rozema

Henk Bleker jureert op Paardendagen

DRIEZUM/WÂLTERSWÂLD - De stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld organiseert dit jaar de achtentwintigste editie van de Paardendagen op 27, 28 en 29 juli.

Op vrijdag 28 juli vindt het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon plaats. Om half tien gaat de Paardenmarathon van start met meer dan honderdvijftig aanspanningen uit binnen- en buitenland. Maandenlang is er gewerkt aan de elf fraaie hindernissen in de dorpen Damwâld, Wâlterswâld en Driezum. De hele marathon is van dichtbij te volgen en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Zaterdag 29 juli is de Boerendag met de jaarlijkse Rundveekeuring van Noord-Friesland en de provinciale Geitenkeuring van Fryslân. De Friese Stabij- en Wetterhounvereniging organiseert bovendien de keuring 'Iepen Frysk Kampioenskip Fryske Stabij en Wetterhoun'. Shows zorgen voor veel afwisseling op de paardendagen. De beroemde hoge draadgroep uit Duitsland, de Geschwister Weisheit zal maar liefst vier optredens verzorgen tijdens deze Paardendagen, drie keer op de Boerendag en voor de prijsuitreiking van de Paardenmarathon.        

Op de Boerendag kan men onder andere genieten van de Patrick Smit Mountainbike & Alex van de Broek Motor Trial demo´s, Freestyle Horse Show, folkloristische dans, Brassband Excelsior Driezum/Wâlterswâld, roofvogels en de dieren van PKV Frisia.
Vanaf 15.:00 uur zullen shows, optredens en demo's elkaar doorlopend afwisselen op het hoofdterrein in de Paardenkrachtshow. Afsluiter is om 20.30 uur de Fryske Qualdrille. Henk Bleker, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is dit jaar één van de speciale gasten tijdens de Paardendagen Driezum-Wâlterswâld.
Hij komt speciaal naar de Boerendag om samen met één van de vrijwilligers een aantal showrubrieken in de Paardenkrachtenshow te jureren en de hierbij behorende prijzen uit te reiken.
Bleker zal ook de kampioenen van de rundveekeuring Noord-Friesland huldigen. Meer informatie en het volledige programma staan op www.paardendagen.nl.