'De ambassadeur foar de fierljepsport' Bart Helmholt kreeg zaterdag de erepenning en zijn gezin deelde mee in de eer. Dochter Silke bekijkt de penning aandachtig, daarnaast zijn vrouw Ankje en dochter Marrit.
'De ambassadeur foar de fierljepsport' Bart Helmholt kreeg zaterdag de erepenning en zijn gezin deelde mee in de eer. Dochter Silke bekijkt de penning aandachtig, daarnaast zijn vrouw Ankje en dochter Marrit. Foto: Klaas Rozema

Erepenning Tytsjerksteradiel voor Bart Helmholt

BURGUM - Een verrassing tijdens het Keningsljeppen op terrein 'De Jint' in Burgum: fierljepper Bart Helmholt werd flink in het zonnetje gezet. Hij ontving de erepenning van de gemeente Tytsjerksteradiel vanwege zijn uitzonderlijke prestaties en grote inzet voor de fierljepsport in en ver buiten de gemeente.

Loco-burgemeester Houkje Rijpstra reikte de penning uit. "Bart Helmholt hat útsûnderlike prestaasjes delsetten yn de fierljepsport. Hy hat dêryn baanbrekkend west en is in nij tiidrek begûn wat prestaasjes en wurdearing oanbelanget. Ek hat er mei syn grutte ynset de kommersje by de sport belûke kinnen", zei Houkje Rijpstra.

Brug naar Friese Cultuur

Fierljeppen is Fries cultureel erfgoed. Bart Helmholt is een voorbeeld, een brug tussen de sport en de Friese Cultuur. Hij heeft bijgedragen, en draagt nog steeds bij, aan het in stand houden van dat erfgoed, bijvoorbeeld door het opleiden van de jeugd. Hij geeft glans aan de sport en maakt het publiek er mee bekend. Hij heeft door zijn grote inzet en prestaties een cultuurbeweging tot stand gebracht, vindt de gemeente Tytsjerksteradiel.

Van Burgum tot buitenland

Dit heeft hij niet alleen in Tytsjerksteradiel bereikt, maar in heel Friesland en zelfs Nederland en over de landsgrenzen. Via de media heeft hij onder andere de gemeente Ty tsjerksteradiel op de kaart gezet.

De gemeentelijke Erepenning Ty tsjerksteradiel is in 1974 ingesteld. Sindsdien is deze penning elf maal uitgereikt. De erepenning is een blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan inwoners van de gemeente, die zich voor de gemeenschap van Tytsjerksteradiel in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt.