De politie treedt in 1952 hard op tegen de arbeiders die willen gaan werken. Begin juli is het openluchttheater te zien in Houtighehage.
De politie treedt in 1952 hard op tegen de arbeiders die willen gaan werken. Begin juli is het openluchttheater te zien in Houtighehage. Foto: Klaas Rozema

Iepenloftspul Smelne's Erfskip in Houtigehage

HOUTIGHEHAGE - Iedere twee jaar organiseren de gemeente Smallingerland en Smelne's Erfskip een cultuurhistorisch jaar. In 2017 is het thema 'Roerige tiden yn Smellingerlân'. Bij 't Wâldhûske, Skoallewyk 10, in Houtigehage wordt een 'iepenlofspul' opgevoerd: 'De Omkearde Staking'.

Voldoende werk:
'De Omkearde Staking'

De voorstellingen vinden plaats op 30 juni, 1 juli, 7 juli en 8 jul (aanvang 20.30 uur) en op 2 juli en 9 juli (aanvang 15.00 uur). Kaarten kosten vijf euro en zijn te bestellen via www.dorphoutigehage.nl. De eerste voorstelling is uitverkocht.
Begin jaren vijftig lag het werkloosheidspercentage in Houtigehage ver boven het Nederlands gemiddelde. De armoede was groot. Een aantal oudere werklozen zat in werkverschaffingsprojecten zoals DUW-arbeider (Dienst Uitvoerende Werken), maar werkloze jonge mannen zaten zonder uitkering thuis.
Toch was er naar hun mening voldoende werk in de omgeving: er was achterstand in de uitvoering van openbare werken en de herontginning van een aantal wegen wachtte al jaren op uitvoering. Op 21 januari 1952 gingen ze aan de slag, tot grote verbijstering van de autoriteiten. Het had de nodige gevolgen.

Schrijver en regisseur

Het verhaal is verwerkt in een Friestalig iepenloftspul onder leiding van schrijver en regisseur Wimpy de Vries.