Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft.
Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft. Foto: ACTIEF MEDIA

Vliegende kriebelbeestjes Dokkum op de foto

Algemeen

Misschien heb je niets met insecten en vind je vliegjes maar mateloos irritant. Je slaat ze dan ook het liefst dood met deze krant. Toch zijn ze bijzonder nuttig en zijn een onmisbare schakel binnen ons ecosysteem. Om te kijken hoe het met de insecten is gesteld, staan er dit jaar op vijftien verschillende locaties in Fryslân insectencamera’s opgesteld. De komende twee maanden, gaat een bij de stadswerf geplaatste camera met zonnepaneel, alle vliegende insecten op de foto zetten.


Maar hoe werkt zo’n speciale camera? De insectencamera bestaat uit digitale fotocamera, computer, batterij, zonnepaneel en scherm waar vliegende insecten op gaan zitten omdat ze aangetrokken worden door de kleur en het licht ‘s nachts op het scherm. Het fototoestel kan volledig automatisch insecten tellen en herkennen.

Productontwikkelaar Stephan Peterse installeert de insectencamera. Foto: ACTIEF MEDIA

30 miljoen foto’s

Vorig jaar maakten 94 camera’s in heel Nederland bij elkaar 30 miljoen foto’s. In het verleden werd er veel met vallen en licht gewerkt. De huidige manier is diervriendelijker en effectiever. De insectencamera in Dokkum is net verhuisd van een grutto project in Workum en wordt door de provinsje Fryslân gefinancierd.

Biodiversiteit

De in totaal vijftien camera’s in de provinsje Fryslân staan in natuurgebieden, op landbouwgrond of in een stads- of industriële omgeving. Dit in het kader van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Daarnaast worden drie camera’s de komende twee jaar gebruikt voor insectenonderzoek door Van Hall Larenstein. Dezelfde achttien camera’s worden de komende twee jaar ook geplaatst tijdens het broedseizoen voor een Grutto-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De gegevens die de camera’s ophalen geven een indicatie van de verschillende soorten en aantallen insecten in de provincie. Daarnaast kunnen de uitkomsten ook vergeleken worden met andere provincies waar camera’s staan en tussen stedelijk, natuur en agrarisch gebied.

Honderd camera’s

“We zetten de camera’s een aantal jaren op een rij op dezelfde plekken neer”, vertelt Chantal Huijberts project manager bij Naturalis. “Maar om echt te kunnen zien hoe het gaat met de insectenstand in Nederland zul je breeduit en langer moeten meten. Daarvoor is een landelijk netwerk nodig waarbij we een jaar of tien gaan fotograferen.”

Inmiddels doen zes provincies waaronder Friesland met honderd camera’s mee met het project. “Hierbij wordt gekeken naar omgevingsfactoren zoals klimaat, weer en landgebruik maar ook bijvoorbeeld maaibeleid”, verklaart Chantal Huijberts.

Beeldherkenning

Stephan Peterse, productontwikkelaar bij Faunabit, maakte de nieuwe generatie insectencamera’s die nu ingezet zijn. De toestellen maken dag en nacht foto’s van insecten. Deze worden geanalyseerd door een beeldherkenning algoritme. De gemaakte foto’s worden vervolgens vergeleken met een database. Zo ontstaat er een beeld welke insecten in welke hoeveelheid op welke plaats aanwezig zijn.

Gedeputeerde van de provinsje Fryslân Douwe Hoogland ziet het nut van deze camera’s in. “Want tegenwoordig is meten weten. Met deze insectencamera’s kunnen we precies monitoren wat er is en of we op de goede weg zitten om de biodiversiteit een positieve boost te geven.”

Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 2 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 3 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 22 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05