Marktmeester Marije Kinderman vorig jaar tijdens de Twirre Streekmarkt op de markt in Dokkum.
Marktmeester Marije Kinderman vorig jaar tijdens de Twirre Streekmarkt op de markt in Dokkum. Foto: Marcel R. Fotografie

Deze zomer vier keer Twirre Streekmarkt in Dokkum

Algemeen

Deze zomer is er viermaal een Twirre Streekmarkt in Dokkum. De streekmarkten worden gehouden op de tweede zaterdagen van de maand, te weten op 11 juni, 9 juli, 13 augustus en 10 september op de Markt in de stad. Iten út dyn omjouwing staat centraal op de streekmarkten. 

Boeren en producenten uit de regio krijgen er de kans om hun iten’ rechtstreeks aan te bieden aan de consument. Het delen van kennis over het productieproces en de herkomst van producten staan hierbij voorop. Aanmelden voor de Twirre Streekmarkt van dit jaar kan via marktmeester Marije Kinderman op telefoonnummer 06-11948655. 

Het succes van 2021

De eerste Twirre Streekmarkten in 2021 waren sfeervol en geslaagd. Per editie struinden meer dan duizend bezoekers gemoedelijk langs de kraampjes. Er werd veel verkocht van en geleerd over de streekproducten. Kazen, bieren, vis, honing, aardappelen, zuivel en vlees konden worden gekocht op de kleinschalige en sfeervol ingerichte Twirre Streekmarkt. Marktkraamhouders vertelden met enthousiasme over hun product.

Marije Kinderman

Marktmeester van de Twirre Streekmarkt in Dokkum is de 22-jarige Marije Kinderman uit Aldtsjerk. Zij studeerde International Hospitality Management, vloog daarvoor de hele wereld over om begin dit jaar terug te keren en een eigen evenementenbureau te beginnen. Als boerendochter koos ze bewust voor de streek en weet ze op een moderne en positieve manier haar agrarische achtergrond een gezicht te geven. 

Twirre als wervelwind

De Twirre Streekmarkt is een initiatief van de stichting Twirre, Theaterkerk Nes, Agrarisch Collectief Waadrâne en Hotel de Abdij in samenwerking met restaurant de Waard van Dokkum. Twirre betekent zoveel als (zomerse) ‘wervelwind’: een toepasselijke naam voor de stichting met enthousiaste en actieve ondernemers, die aanjager zijn voor een gezonde leefomgeving en bekendheid daarvan.

Meer activiteiten

Stichting Twirre is samen met boeren, burgers, ondernemers, scholen en verenigingen concreet aan de slag om de omgeving een stukje mooier en duurzamer te maken. Naast de streekmarkten worden er bijvoorbeeld ook informatieavonden, bijeenkomsten voor studenten en projecten op locatie georganiseerd.

De Twirre Streekmarkt is te bezoeken op zaterdag 11 juni, 9 juli, 13 augustus en 10 september, steeds van 10:00 tot 16:00 uur op de Markt in Dokkum. 

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 4 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 6 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 23 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23