Simmerdeis
Simmerdeis Foto: Siese Veenstra

Als vanouds een spectaculair Simmerdeis

Cultuur

Na twee jaar afwezigheid, stond Simmerdeis in Drachten weer garant voor prachtige optredens en onverwachte ontmoetingen. Samen met het (af en het toe waterige) zonnetje zorgde dit voor een onvergetelijke veertiende editie. Meer dan 27.000 mensen wisten het driedaagse festival te vinden. 

Spectaculaire verbindende opening  
De opening was door CMV Concordia samen met onder andere ruim 60 dansleerlingen van Dansschool Angela van Arendonk. Zij vierden met veel kleur, muziek en dans het honderdjarig bestaan van vele verenigingen in Gemeente Smallingerland.

Een park vol beleving 
Er werd volop genoten en beleefd in het Slingepark. Zo zorgde Tall Tales Company er al jonglerend voor dat bezoekers een ware ontdekkingsreis maakten door het park geleid door tekst en muziek op koptelefoons. Company Sacékripa verzorgde meerdere keren een aanstekelijk gegrinnik met zowel hun voorstelling ‘Surcouf’ op de vijver als met de voorstelling ‘Marée Basse’ in een ‘bigtop-tent’. Erik de Boer nam de bezoekers drie dagen mee in het maakproces van een kunstwerk van gerecycled afval en De Vuurmeesters liepen met brandende vuurvogels dwars door het publiek.

Wie de grootste ster van het weekend was, daar valt over te twisten. Zowel The Vices, Roxeanne Hazes als THE COOL QUEST wisten de bezoekers op het veld te laten dansen. Ook Fred Goverde en Them Dirty Dimes lieten het publiek genieten. Deze laatste band had zelfs niet genoeg aan het podium en gaf een dampende toegift op het veld. Al met al was Simmerdeis drie dagen gezelligheid.

De Sluisfabriek als creatieve broedplaats 
Net als de vorige editie werd ook de Sluisfabriek omgetoverd tot een interdisciplinair laboratorium vol performances, muziek, theater en kunst. Het wegdromen begon voor veel bezoekers al in het veerbootje dat tussen het park en de Sluisfabriek pendelde. Aangekomen In de Sluisfabriek was er een podium voor jonge makers van BROEI en Up North. Een plek om eigenzinnige ideeën en plannen tot uitvoering te brengen en als open werkplaats te dienen.

Simmersnein 
Traditioneel werd de laatste dag afgesloten met de zogenoemde Simmersnein. Dé familie-doe-dag van het festival waarop veel lokale groepen hun talenten aan het publiek konden tonen. Bewegingscentrum Drachten, Elzer Educatie, De Bigband Drachten, Talantkoor BuitenGewoon: het is slechts een greep uit het aanbod. Het mooie weer leverde een grote bijdrage aan het heerlijke relaxte sfeertje in het park. Deze Drachtster dag werd passend afgesloten met een aantal bands uit Drachten en omstreken.

Simmerdeis 2023
De organisatie kijkt uit naar de vijftiende editie van Simmerdeis die plaatsvindt van 23 tot en met 25 juni 2023. Voor wie geen genoeg kan krijgen van Simmerdeis 2022, de foto’s zijn te zien op Instagram (@simmerdeisofficial) en Facebook (@simmerdeis).

Simmerdeis
Simmerdeis
Simmerdeis
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 13 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 14 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 14 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 15 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21