Een repetitie van De Notenkrakers XXL.
Een repetitie van De Notenkrakers XXL. Foto: ingezonden

De Notenkrakers XXL op tournee: vijf optredens op vijf plaatsen op één dag

Cultuur

Het jeugdorkest De Notenkrakers XXL treedt op 25 juni op in achtereenvolgens Jistrum, De Tike, Rottevalle, Boornbergum en Oudega. Dit gelegenheidsorkest bestaat uit 25 jonge muzikanten van zes korpsen en een schoolorkest en acht volwassen muzikanten, de zogenoemde buddy’s.

De Notenkrakers XXL is een initiatief van Apollo-Foarút en Looft den Heer uit Oudega. Zij hebben contact gezocht met omliggende verenigingen om met elkaar de handen ineen te slaan en de korpsmuziek ‘nieuw leven in te blazen’. De andere deelnemende korpsen zijn fanfareorkest Joost Wiersma uit Jistrum, brassband Soli Deo Goria uit De Tike, fanfareorkest Polyphonia en brassband De Bazuin, beide uit Rottevalle en fanfareorkest Looft den Heer uit Boornbergum. Daarnaast doen er nog twee muzikanten van een schoolorkest uit Earnewâld mee. 

Dirigent van De Notenkrakers XXL is Johan Postma. Hij ziet dat het jeugdorkest veel meerwaarde heeft voor de korpsen. “Faak binne der by in korps mar fjouwer of fiif bern dy’t in ynstrumint leare. Dan kinne jo noch net echt yn in groep spylje. En dat kin no wol.”

De muzikanten zijn tussen de 9 en 14 jaar jong en worden bijgestaan door ervaren buddy’s uit de Oudegaster fanfares. “Net allinnich om mei te spyljen, mar ek om de bern te helpen”, zegt Postma. “Bygelyks om bern oan te wizen wêr’t se binne (op de bladmuziek, red.), of as hja in noat ferkeard spylje.” Daarnaast spelen de buddy’s ook de grotere instrumenten, zoals bastuba en euphonium. “Want asto njoggen jier bist, is sa’n ynstrumint noch net te tillen.”

Het jeugdorkest heeft nu vier keer gerepeteerd. Dit lijkt vrij weinig, maar hier is bewust voor gekozen, vertelt Postma. “Dan leit der wat druk op en witte de bern dat se der wol wêze moatte.”

Het repertoire bestaat vooral uit lichte muziek. Zo speelt het orkest ‘The Lions sleeps tonight’ uit de Lion King, ‘Dat heb jij gedaan’ van MEAU, ‘Goud’ van Suzan & Freek, maar ook “in muoiliker stik”: Inner Space van John Emerson Blackstone.

Het eerste optreden is zaterdag om 13.30 uur in Jistrum. Tussen ieder optreden zit een uur. De muzikanten worden met een bus naar de verschillende dorpen gereden. Op elke locatie staan stoelen en een drumstel klaar, zodat ze meteen kunnen gaan spelen. “Krekt as by de befrijingsfestivals, wêr’t artysten mei in helikopter fan festival nei festival reizgje”, aldus Postma. “De bern wurde as ‘beroemdheden’ ûnthelle.” 

Hij roept inwoners uit de dorpen waar het jeugdorkest optreedt op, om de talenten aan te moedigen. “It soe moai wêze as der wat minsken klappe en meisjonge. Dan is der ek wat ynteraksje.” 

Deze intensieve tour is een opmaat voor meer muzikale activiteiten van de Notenkrakers XXL. Na de zomer zullen er nieuwe projecten plaatsvinden. Hierbij zal steeds een ander deelnemend korps de organisatie op zich nemen. 

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 19 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 20 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36