De nu nog vrij lege passantenhaven in Earnewâld.
De nu nog vrij lege passantenhaven in Earnewâld. Foto: Actief Media

Inwoners Earnewâld hebben zorgen over toekomst passantenhaven

Algemeen

Inwoners van Earnewâld hebben zorgen over de toekomst van de passantenhaven. De gemeente Tytsjerksteradiel beheert de haven, maar onderzoekt of deze verkocht kan worden. In het dorp is er nu het plan om de haven zelf vanuit een stichting te beheren.

Het gehele waterfront kost Tytsjerksteradiel jaarlijks 240.000 euro. Hieronder vallen de passantenhaven, de pont, het recreatiestrandje, het havengebouw met het sanitair, de camperplaatsen, ‘it Pizelplak’ met speeltuin en de haven van Toeristenbureau Earnewâld, die de gemeente nu huurt. Omdat de gemeente de broekriem aan moet halen, zegde wethouder Gelbrig Hoekstra de gemeenteraad op 31 oktober 2019 toe om in gesprek te gaan met Dorpsbelang Earnewâld en Toeristenbureau Earnewâld. Ze kreeg de opdracht om ‘een voorstel te doen voor een toekomstbestendige exploitatie van de (passanten)haven en bijbehorende voorzieningen, waarbij ook de eigendomssituatie van de gemeente heroverwogen wordt’.

De gesprekken leidden helaas niet tot een oplossing. “Eind april hebben wij het laatste gesprek gehad. Na anderhalf jaar praten zijn wij er niet uitgekomen”, zegt Nico Tilstra van Dorpsbelang Earnewâld. “De gemeente wil nu naar stap twee, oftewel onderzoeken of de haven verkocht kan worden, maar wij kregen eerst nog de kans om met het dorp in gesprek te gaan.”

Dorpsbelang Earnewâld organiseerde daarom op woensdag 11 mei een avond voor inwoners. Volgens Tilstra was het “een felle vergadering”. De Earnewâldsters zijn bang dat verkoop van de haven aan een marktpartij desastreuze gevolgen heeft voor het dorp. “Een particulier, die er ook nog aan moet verdienen, kan het nooit rondkrijgen, tenzij hij dingen gaat doen die heel vervelend zijn voor het dorp.” 

De passantenhaven ligt maar een klein deel van het jaar vol, vaste ligplaatsen brengen dan meer op. In de toezegging van de gemeente dat er ook bij een nieuwe eigenaar passantenplaatsen blijven, heeft Tilstra weinig vertrouwen. “Dat hebben wij destijds wel bij de huisjes van het vakantiepark gezien. Die zouden niet in het zicht komen te liggen. Wij zien wat er gebeurd is. Hetzelfde met de pont, eerder kregen wij de toezegging dat deze ook ’s avonds zou blijven varen. Vorig jaar hebben wij met pijn en moeite weten te voorkomen dat de pont om 18.00 uur stopt.”

Tot acht jaar geleden was de haven ondergebracht in een dorpsstichting. Dorpsbelang Earnewâld en Toeristenbureau Earnewâld onderzoeken nu of dat weer mogelijk is. Tilstra was destijds voorzitter van die stichting. “Wij hadden toen maar een jaarlijks tekort van 40.000 euro.” 

Tytsjerksteradiel wil de jaarlijkse kosten van de haven met 125.000 euro verlagen. De Earnewâldsters zijn ervan overtuigd dat deze besparing te realiseren moeten zijn. “Wij denken dat wij als stichting met een jaarlijkse bijdrage van 75.000 euro de haven draaiende kunnen houden.” Tilstra gaat nu terug naar de wethouder. “En als dat niet lukt dan stappen wij naar de politiek”.

Wethouder Gelbrig Hoekstra geeft aan “het draagvlak binnen het dorp te waarderen”. Volgens haar is het onderzoeken of de haven verkocht kan worden aan een marktpartij nog niet aan de orde. “We zijn nog steeds in gesprek met Dorpsbelang Earnewâld en Toeristenbureau Earnewâld. Zoals het nu lijkt wordt het echter, ondanks de inspanning die ze hebben verricht voor het maken van een ondernemersplan, moeilijk om de exploitatie van de haven en het omringende gebied goedkoper ter hand te nemen. Met andere woorden, het lijkt weinig besparing op te leveren ten opzichte van de huidige situatie. Er staat nog een gesprek met Dorpsbelang Earnewâld en Toeristenbureau Earnewâld gepland om hier verder over door te spreken. Daarna kunnen we beoordelen wat de vervolgstappen gaan zijn. Hierbij staat als een paal boven water dat de gemeente groot belang hecht aan het open karakter van de haven in Earnewald en het aanwezig zijn van een passantenhaven.” 

Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 5 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 6 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 21 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 22 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40