Frank de Wilt is als Piet Paaltjens de rode draad in de talkshow, met teksten van de dominee over de regio.
Frank de Wilt is als Piet Paaltjens de rode draad in de talkshow, met teksten van de dominee over de regio. Foto: Siem Akkerman

Extra kaarten Grauwe Hemel en Grauwe Hemel TV woensdag live

Algemeen

De locatievoorstelling Grauwe Hemel in Foudgum, over predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens die in 1859 zijn moeilijke carrière begon in het Friese gehucht, gaat in reprise. Na een goed ontvangen premièreweekend is de belangstelling groot; de organisatie besloot tot extra voorstellingen op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei. 

In aanloop naar en rond de première dienden zich via de website www.grauwehemel.frl veel belangstellenden aan met belangstelling voor een verlenging van de reeks uitvoeringen. Zij kregen al bericht; inmiddels is ook voor de laatste geïnteresseerden de kaartverkoop toegankelijk.

De regie is in handen van Brecht Wassenaar, het meertalige script is van initiatiefnemer Johannes Keekstra. Samen met Frank de Wilt en Eline de Vries vormt hij de cast van het succesvolle theaterstuk, dat zowel buiten als binnen plaatsvindt.

Talkshow op woensdag 18 mei
De eenmalige talkshow Grauwe Hemel TV wordt woensdag 18 mei om 20.00 uur live uitgezonden door lokale zender RTV NOF. De zender streamt het op de eigen website. Het programma behandelt diverse moderne thema’s uit de voorstelling Grauwe Hemel in het Friese Foudgum, rond de negentiende-eeuwse dominee François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens.

De live-uitzending vindt plaats in de Mariakerk van Foudgum, bij Dokkum, middenin de uitverkochte voorstellingenreeks die op vrijdag 13 mei op dezelfde locatie begint. Grauwe Hemel TV behandelt uiteenlopende thema’s die raken aan het verhaal over François HaverSchmidt die zich als dominee rond 1860 in deze kerk slecht thuis voelt op zijn eerste post als predikant, en als dichter Piet Paaltjens zijn tijd verdrijft.

In de voorstelling, evenals in het boek Onder Frieslands grauwe hemel dat al verscheen, wordt hoofdpersoon HaverSchmidt aan de tand gevoeld over zijn donkere kijk op de regio. De talkshow geeft er een hedendaagse verdieping aan door met uiteenlopende gasten het gesprek te voeren naar aanleiding van teksten van de dichtende predikant.

Talkshowgasten
Zo schuift mediaman Sipke Jan Bousema aan als strijder voor de Friese regenboogvlag: HaverSchmidt is voor eenheid en verdraagzaamheid en haalt in 1860 de regenboog ook al aan als symbool hiervan. Bousema, in het gebied opgegroeid, vertelt over het belang van het regenboogsymbool anno 2022. De predikant voelt zich eenzaam in het gebied, tussen stugge Friezen die anders zijn dan hij, en weet er prachtig over te schrijven.

Sytze Jansma, trekker van poëzieproject Sprekende Stenen dat in het Leeuwarder straatbeeld de eenzaamheid zichtbaar maakt, spreekt erover, aan tafel in de kerk. Over het negatieve beeld dat François HaverSchmidt schetst van het weidse, natte en winderige kustgebied heeft Sense of Place-directeur Wendy Gooren het een en ander te zeggen: met kunstprojecten maakt het project de Waddenkust nu juist net iets mooier. Was het zo hard nodig, of zag HaverSchmidt iets belangrijks over het hoofd? 

Over het werk van Piet Paaltjens en HaverSchmidt zelf zal Paulien Schreuder vertellen. Zij is directeur van Bibliotheken Noord en liefhebber van de dichter. Ook zal zij als nieuwkomer in het gebied rond Dokkum haar hart luchten over de plattelandsomgeving die HaverSchmidt al zo tegenstond.

De rode draad in de talkshow is niemand minder dan Piet Paaltjens zelf. Frank de Wilt, in de theatervoorstelling speelt hij ook de dichter, neemt de kijker mee in de fraaie schrijfsels van de poëtische prediker over de omgeving van Foudgum, die terug te vinden zijn in Mijn eerste gemeente, de voornaamste bron voor het gehele Grauwe Hemel-project.

Op lokale tv en online
De uitzending, woensdag 18 mei om 20.00 uur, is te volgen via RTV NOF. In de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel op 43 (Ziggo) en 1494 (KPN) en in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen op 36 (Ziggo) en 1470 (KPN). Ook via de website www.rtvnof.nl en andere online kanalen van de zender is Grauwe Hemel TV te zien. De voertaal is Fries; ook zal er veel Nederlands te horen zijn.

Nieuwe instrumenten voor De Marko's
Nieuwe instrumenten voor De Marko's Algemeen 2 uur geleden
Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 4 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 8 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 28 mrt, 15:32
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00