Sytse van der Werf, Hylke Heidstra en Hans Groeneweg in Museum Dokkum waar het schilderij van het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer een mooi plekje heeft gekregen.
Sytse van der Werf, Hylke Heidstra en Hans Groeneweg in Museum Dokkum waar het schilderij van het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer een mooi plekje heeft gekregen. Foto: Klasina van der Werf

Skûtsjeschilderij Ebenhaëzer krijgt mooi plekje in Museum Dokkum

Algemeen

Voorzitter Hylke Heidstra van het wedstrijdskûtsje van Dokkum heeft een schilderij van het skûtsje aangeboden aan directeur Hans Groeneweg van Museum Dokkum. Het schilderij krijgt een mooi plekje in de Dokkumzaal van het streekmuseum. “Het is een prachtig schilderij”, zegt Groeneweg. “Bovendien maakt het skûtsje een wezenlijk onderdeel uit van de geschiedenis van dit gebied.” 

Aanleiding van het bestuur van skûtsje Ebenhaëzer om het originele exemplaar van het schilderij aan het museum te geven is het educatieproject over skûtsjes dat dit jaar van start gaat. Het lesprogramma voor basisschoolleerlingen is een initiatief van Stichting Foar de Neiteam en ontwikkeld door de Stichting Erfgoed & Publiek. Museum Dokkum werkt voor dit educatieproject ‘Pake syn skûtsje’ samen met de beide Dokkumer skûtsjes. “We hopen op deze manier de cultuur van het skûtsjesilen door te geven aan de volgende generatie. Kinderen leren de skûtsjes letterlijk en figuurlijk van alle kanten kennen: van de bouw, de eigenschappen, het vrachtvervoer en het vroegere leven aan boord tot aan de wedstrijden van nu”, vertelt Jacob Bosma van Museum Dokkum die zich bezighoudt met het educatieproject. Vanwege corona is de startdatum nog onbekend, maar hij hoopt dat het project dit jaar door kan gaan. 

Hans Groeneweg hoopt in elk geval dat het publiek het schilderij snel kan zien in het museum zodra het weer open mag. “We hangen het deze week op zijn vaste plek op in de Dokkumzaal. Het aquarelschilderij is prachtig gemaakt door Rienk Vlieger uit Eastermar.”

Nieuwe bodem voor skûtsje
Skûtsje Ebenhaëzer wordt ondertussen onder handen genomen in Harlingen, waar een deel van de bodem van het skûtsje wordt vervangen. “By de restauraasje fan it skip ûntdutsen wy dat dit stik boaiem oan ferfanging ta wie. Mei stipe fan ús sponsoaren en frijwilligers slagget it ús om dit projekt dit jier ek oan te pakken”, vertelt Heidstra. Naast de vele trouwe sponsoren zijn er onlangs ook weer twee nieuwe sponsoren bijgekomen, te weten Synnovem en McDonald’s Dokkum.

De verwachting is dat de bemanning van de Ebenhaëzer, onder leiding van schipper Olphert van der Pol, het komende jaar nóg meer kans maakt om de skûtsjewedstrijden van de IFKS te winnen. “Ik haw der alle fertrouwen yn”, stelt Heidstra. Sytse van der Werf is als vertegenwoordiger van de familie, door wie dit skûtsje ooit is gebouwd, blij dat het schip zo goed onderhouden wordt waardoor het skûtsje voor de toekomst behouden blijft. Dat het verhaal van het skûtsje nu ook nog een plek krijgt in het museum vindt hij helemaal fantastisch. “Dit is it earste wedstriidskûtsje yn de skiednis fan Dokkum, it is hjir sels boud en boppedat leit de basis fan it skûtsjesilen yn dizze stêd. Dus dat it museum hjir no omtinken oan jout fyn ik mear as terjochte.” 

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 10 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34