Oege Hiddema ontvangt de eerste bramen uit handen van Conny Bloemhoff. Zij organiseert vele activiteiten op en rondom haar melkveebedrijf en werkt zo veel samen met Hiddema.
Oege Hiddema ontvangt de eerste bramen uit handen van Conny Bloemhoff. Zij organiseert vele activiteiten op en rondom haar melkveebedrijf en werkt zo veel samen met Hiddema. Foto: Actief Media

Eerste bramen voor Oege Hiddema

Algemeen

Traditiegetrouw biedt de organisatie van Wâldpyk bramenfestijn Brommels! ieder jaar de eerste bramen aan, aan een persoon die iets bijzonders betekent voor het behoud of de waardering van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. Dit jaar waren de eerste bramen voor Oege Hiddema, medewerker van Landschapsbeheer Friesland. Hij is de stille drijvende kracht achter het succesvolle lesprogramma ‘Takomst foar in unyk lânskip’ en leerde meer dan 6000 kinderen elzensnoeien. Betty Schotanus van de Commissie Brommels! zette hem maandag in het zonnetje. “Dit is super”, aldus de blijverraste Hiddema.

Takomst foar in unyk lânskip
‘Takomst foar in unyk lânskip’ is een lesprogramma dat de vereniging Noardlike Fryske Wâlden samen met Landschapsbeheer Friesland en de NME-centra De Klyster, Pingo & Pet en De Naturij ieder jaar voor bijna 1.000 leerlingen van groep 7/8 organiseert. Bij de kinderen is het programma bekend als ‘elzensnoeien bij de boer’. Al tientallen keren ging Oege Hiddema met de jeugdige Wâldpykjes het land in, om uit te leggen hoe de elzensingels en houtwallen van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden beheerd worden. En wat het belang van deze singels en houtwallen is voor al het andere leven dat je erin vindt, de biodiversiteit.

Het elzensnoeien is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma, maar er zijn meer onderdelen. Het onderzoeken van de biodiversiteit in de houtwallen, singels en sloten hoort er ook bij. Vrijwilligers van de NME-centra in Noordoost-Friesland trekken met de jeugd het land in om te ontdekken welke vogels er voorkomen en welke waterdiertjes. Ook is er een creatief onderdeel waarin de kinderen stokken versieren en van elzenpropjes een ‘bijenmobile’ maken.

Symbolisch voor alle vrijwilligers
Oege Hiddema is niet de enige die samen met de kinderen met snoeischaren en boomzagen het land in trekt om hen het snoeien te leren. Betty Schotanus, van de Commissie Brommels!: “Er zijn veel medewerkers en vrijwilligers van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de NME-centra bij dit programma betrokken. Onze speciale waardering gaat uit naar alle vrijwilligers die met de jeugd het land in trekken. Deze bevlogen mensen geven met hun enthousiasme en liefde voor het landschap de schooljeugd een nieuwe kijk op de natuur om hen heen. En we hopen natuurlijk dat die nieuwe kijk leidt tot meer waardering en zorg voor ons bijzondere nationaal landschap. Nu en in de toekomst. De eerste bramen zijn dit jaar daarmee symbolisch ook voor alle vrijwilligers die bij dit project betrokken zijn.”

Brommels!, natuerlik ferskaat
De aanbieding van de eerste bramen is onderdeel van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels! dat zaterdag 28 en zondag 29 augustus voor de tiende keer gevierd wordt. Op tientallen locaties kunnen bezoekers het boerenland in, om bramen te zoeken of andere activiteiten doen. Een aantal activiteiten staat in het teken van ‘natuerlik ferskaat’ (biodiversiteit), het jaarthema van Brommels!

Bijzondere thema-activiteiten in Buitenpost zijn bijvoorbeeld de foodwalkroute met landschapskunst, de pop-up wandelroute naar het Voedselbos Egypte en theater in het thema bij de Muzykpleats. In Eastermar houdt boer Boersma open boerderij. Bezoekers kunnen er een rondrit maken op een boerenkar door het landschap en kinderen kunnen er hun boerderijdiploma halen. Ook speciaal voor kinderen, is de natuurfotografieworkshop van KidzKlix in tuin De Baanderij in Noardburgum.

Jubileumfeest in 2022
Het Wâldpyk bramenfestijn beleeft dit jaar zijn 10e editie en viert dit groots in 2022. Betty Schotanus: “Het was lang onzeker of we dit jaar wel Brommels! konden vieren. Dat het allemaal toch nog gelukt is, hebben we te danken aan alle mede-organisatoren die zo flexibel zijn geweest. Zij hebben allemaal op het laatste moment een activiteit weten te organiseren die past binnen de corona-maatregelen. Het zal een Brommels! worden die bijna als vanouds is. Dit brengt iedereen weer helemaal terug in Brommels! stemming. Een mooie energie om de voorbereidingen voor ons jubileumfeest mee te starten!”

Meer info over de activiteiten is te vinden op www.brommelsfestijn.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 15 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 16 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 18 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 20 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34