Wini Weidenaar is één van de genomineerden.
Wini Weidenaar is één van de genomineerden. Foto: Actief Media

Stemmen op Vrouw in de Media Award kan tot 28 januari

Algemeen

Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards. 23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media Award per provincie. Uit het verspreidingsgebied van Weekblad Actief zijn Lenie Lap uit Wetsens, Alyda Norbruis uit Ureterp en Wini Weidenaar uit Bartlehiem genomineerd. Je kunt nog tot 28 januari stemmen via vrouwindemedia.nl.

Lenie Lap zet zich in voor onder andere de LHBTQ+ gemeenschap. Ze is de trekker van het project ‘Regenbooggemeente Noardeast-Fryslan’ en brengt onder andere Paarse Vrijdag en Roze Zaterdag actief onder de aandacht. Zo vroeg ze kerken om de regenboogvlag te hijsen. Alyda Norbruis is paralympisch baanwielrenster en sloot haar carrière tijdens de Spelen van Tokyo af met een prachtige zilveren medaille. Daarnaast zet ze zich als ambassadeur in voor de paralympische sporters. Wini Weidenaar is ondernemer en trekker van diverse maatschappelijke projecten. Zo is ze één van de initiatiefnemers van Kamp Morra. Hiermee wilde ze aandacht vragen voor de vluchtelingencrisis aan de Europese grens.

Bij de voordracht werd gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2021. Per provincie werd door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt. De jury voor Fryslân bestaat uit Geesje Duursma-Dijkstra (juryvoorzitter), Martine van der Steege en Afke Boven. Geesje Duursma-Dijkstra won eerder de Vrouw in de Media Award Friesland en is ondernemer, commissaris, toezichthouder, spreker en gastvrijheidseconoom. Martine van der Steege is eindredacteur bij de Leeuwarder Courant & Dagblad van het Noorden en daarnaast radiomaker bij Omrop Fryslân. Afke Boven is eindredacteur bij NOS Journaal Regio & Omrop Fryslân-presentator.

De week na 28 januari wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw. 

Actueel

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 42 minuten geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 15 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 16 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 19 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 21 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 21 uur geleden
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 23 uur geleden
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen gisteren
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen gisteren
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen gisteren
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde. Foto ter illustratie.
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde Algemeen 21 apr, 19:55