Van links naar rechts: wethouder Tytsy Willemsma, Theo Claassen en Simon Meinema.
Van links naar rechts: wethouder Tytsy Willemsma, Theo Claassen en Simon Meinema. Foto: Titia Claassen

Rapport ‘Ecosysteemdiensten van De Warren’

Algemeen

Op dinsdag 11 januari heeft de initiatiefgroep De Warren natuurlijk groen het rapport ‘Ecosysteemdiensten van De Warren natuurlijk groen’ overhandigd aan wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel. Met het rapport wil de initiatiefgroep bijdragen aan een verantwoorde invulling van het Warrengebied.

In augustus 2020 diende de initiatiefgroep het burgerinitiatief ‘Verbinding en betrokkenheid’ in bij de gemeente Tytsjerksteradiel. Dat initiatief behelst een concrete invulling van een ecologisch verantwoorde bestemming en gebruik van polder De Warren ten westen van Burgum.

De gemeente is in oktober 2021 gestart met het opstellen van een gebiedsvisie voor De Warren waarbij naast andere partijen het genoemde burgerinitiatief ook betrokken is. De gemeente streeft erna om de visie voor de raadsverkiezingen in maart af te ronden. Om de invulling van de gebiedsvisie te ondersteunen heeft de initiatiefgroep de ecosysteemdiensten van De Warren in kaart gebracht. Dit zijn de waarden die een gebied levert, zoals productiediensten (voedsel, water en geriefhout), regulerende diensten (bodemvruchtbaarheid, koolstofvastlegging en waterberging) en culturele diensten (natuurlijk erfgoed, recreatie en habitat). In de huidige situatie levert het gebied al relevante ecosysteemdiensten. Volgens de initiatiefgroep nemen de ecosysteemdiensten na uitvoering van het burgerinitiatief op een veertiental punten soms aanzienlijk toe. Dr. Theo Claassen heeft het rapport opgesteld en met hulp van het gespecialiseerde adviesbureau Wolfs Company geschreven. Het rapport wordt aanbevolen door onder andere It Fryske Gea. 

Bij de invulling en onderbouwing van de ecosysteemdiensten is zoveel mogelijk aangesloten bij Rijks- en provinciaal beleid (voor onder meer landbouw, waterbeheer, biodiversiteit, natuur, milieu en landschap) en bovenal voor gemeentelijk beleid. Voor de gemeente betreft dit onder meer het Groenbeleidsplan, Beleidsplan bij-vriendelijk handelen, het vigerende Coalitieakkoord (met daarin onder meer de sustainable development goals), de Duurzaamheidsagenda en het ontwerp van de Omgevingsvisie Tytsjerksteradiel 2021-2040.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 9 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 10 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 11 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 11 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 12 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 13 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21