Maarten van der Weijden in het stromingsbad in Dokkum.
Maarten van der Weijden in het stromingsbad in Dokkum. Foto: Printscreen RTV NOF

Maarten van der Weijden haalt 80.000 euro op, volgende stap: Elfstedentriathlon

Algemeen


Maarten van der Weijden heeft opnieuw een Elfstedentocht gezwommen. Niet in het open water, zoals in 2019, maar in een stromingszwembad, vier hele dagen achter elkaar, in de binnenstad van Dokkum. 

Van der Weijden kon vier dagen lang rekenen op steun van tientallen meezwemmers in het bad naast zich. Samen met een klein groepje omstanders sleepten zij hem door zijn kilometers heen. Maarten zwom met alle kracht die hij in zich had die Elfstedentocht. Hij haalde daarmee 80.000 euro binnen voor onderzoek naar kanker, naast de 15.000 euro die hij kortgeleden al bij elkaar zwom in Eindhoven. Zijn tocht eindigde in een emotioneel moment met zijn beste vriend en voormalig coach Sebastiaan Kuijper. Hij is kankerpatiënt. 

In juni 2023 zal Maarten van der Weijden de Elfstedentocht achtereenvolgens zwemmen, fietsen en lopen. De Elfstedentriathlon is de volgende extreme sportieve uitdaging waarmee Van der Weijden geld inzamelt voor kankeronderzoek. Van der Weijden: “Ik heb beloofd om alles te geven om kanker de wereld uit te krijgen. Jaarlijks krijgen nog steeds 100.000 mensen de diagnose kanker en overlijden 40.000 mensen daaraan. Dus is het tijd om de lat voor mijzelf weer hoger te leggen en hopelijk weer veel geld in te zamelen!”. Van der Weijden gaat de ‘tocht der tochten’, met zo min mogelijk rust, achtereenvolgens zwemmen, fietsen en lopen. Zeshonderd kilometer afzien dus. Maar voor een belangrijk doel.

In juni 2019 zwom Maarten in 75 uur de 200 kilometer lange Elfstedentocht. In totaal haalde hij met zijn twee Elfstedenzwemtochten al ruim 12 miljoen euro op voor zijn stichting (in 2018 deed hij een poging die niet lukte). De Maarten van der Weijden Foundation doet de belofte dat iedere gedoneerde euro voor 100% wordt besteed aan kankeronderzoek en -projecten. Net als bij de Elfstedenzwemtocht worden er elf specifiek geselecteerde onderzoeken verbonden aan de elf steden.

Kom ook in actie

Voor de Elfstedentriathlon nodigt Van der Weijden iedereen uit om met hem mee te doen. “Het leuke aan drie verschillende sporten beoefenen is dat er veel mensen met mij mee kunnen zwemmen, fietsen en lopen. Zo kunnen we met zijn allen zoveel mogelijk geld inzamelen voor al die mensen die van dichtbij met kanker te maken krijgen”, aldus Van der Weijden. Wil je op de hoogte gehouden worden over het meedoen aan de Elfstedentriathlon? Ga dan naar www.elfstedentriathlon.nl en laat je mailadres achter.

Van der Weijden traint al een kleine twee jaar voor deze grote uitdaging. “Toen zwemmen in de coronaperiode lastiger was, ben ik gaan fietsen en lopen. Zo ontstond het idee om alles te combineren en voor deze uitdaging te gaan. Ik zal immers steeds gekkere dingen moeten doen in de hoop dat mensen mij en mijn doel opnieuw willen steunen. Want ik ga door om kankerpatiënten te kunnen helpen met het financieren van zoveel mogelijk onderzoeken.”

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 14 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 15 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 16 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30