V.l.n.r.: Jolt Andela, Hester de Haan en Han Westerhof, het bestuur van Aldtsjerk Foarút. Achter hen het beoogde weiland voor de nieuwbouw en het meertje.
V.l.n.r.: Jolt Andela, Hester de Haan en Han Westerhof, het bestuur van Aldtsjerk Foarút. Achter hen het beoogde weiland voor de nieuwbouw en het meertje. Foto: Actief Media

Aldtsjerk Foarút: “Nieuwbouwwijk wordt wat duurder”

Algemeen

De Stichting Aldtsjerk Foarút, die zich al jaren inzet voor een nieuwbouwwijk voor de ‘eigen’ inwoners of oud-inwoners van Aldtsjerk, heeft “de afgelopen maanden een onverwachte financiële tegenvaller ervaren van circa 150.000 euro.” Dit schrijft de stichting aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.

De oorzaak van die kostenstijging ligt deels bij de gemeente, meldt de stichting: die zal extra plankosten doorberekenen. Maar het is vooral de “verdubbeling” van de kosten van Overwater Rentmeesterskantoor BV, die tot deze kostenstijging leiden. “Dit zal uiteindelijk weer gecompenseerd moeten worden door de kavelprijzen in het plan, zoals het nu lijkt”, meldt de stichting.

Zandwinning door Jelle Bijlsma BV

Een belangrijke andere wijziging is dat de zandwinning anders zal worden aangepakt. De bedoeling is namelijk dat er een meertje wordt gegraven, zodat de nieuwe woningen dichtbij het water kunnen staan. Aanvankelijk werd gedacht aan een poel van 15 meter diepte, zodat de opbrengst van het zand financieel kon bijdragen aan het betaalbaar houden van de nieuwbouwkavels en -woningen, vooral voor ‘starters’ op de woningmarkt. In plaats van 15 meter, wordt de poel nu vijf meter diep. Het oppervlak van de poel blijft zoals gepland.

Strengere eisen

Want door strengere eisen aan zandzuigers en graafmachines wat betreft stikstof- en CO2-uitstoot zag het aanvankelijk beoogde zandwinbedrijf af van deze klus. De stichting heeft nu Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk bereid gevonden, onder de strengere voorwaarden de zandwinning toch op zich te nemen. Het bedrijf doet dit met “moderne graafmachines en transportvoertuigen”.

De Stichting Aldtsjerk Foarút en Jelle Bijlsma BV presenteren hun aangepaste plannen donderdagavond 9 december aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel bij het ‘Iepen poadium’. 

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 5 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 8 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 9 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 10 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 11 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21