De schets van het plan van Zwanenburg Projecten in de buurt van de Elingsloane in Burgum. De blokjes rechtsonder duiden op bestaande woningen.
De schets van het plan van Zwanenburg Projecten in de buurt van de Elingsloane in Burgum. De blokjes rechtsonder duiden op bestaande woningen. Foto: VNL Architecten en Zwanenburg Projecten.

“In mearke út in earder noch rike gemeente”

Algemeen

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel lijkt steeds meer klem te komen zitten, bij de keuze: waar moet nieuwbouw in Burgum komen? In de informatieve raadsvergadering van donderdag 18 november werd zelfs aan wethouder Gelbrig Hoekstra gevraagd, of de nieuwbouw ook in een ander dorp dan Burgum zou kunnen. Maar de wethouder wil daar (nog) niet aan: “It kolleezje fiert in moasje fan de gemeenteried út, dat de ‘Sintrale As’-wenningen yn Burgum komme moatte”, legde ze uit.

Intussen maken projectontwikkelaars zich op met het bedenken van allerlei plannen en plannetjes. Zwanenburg Projecten is inmiddels de derde eigenaar van een lap grond in de buurt van Elingsloane, noordwestelijk van Burgum, tussen hoogspanningskabels en de Sintrale As en de bestaande bebouwing. Projectleider Bastiaan Dijk heeft bij de gemeente een plan ingeleverd voor 77 woningen, op voldoende afstand van de hoogspanningskabel, zo staat in de begeleidende brief aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.

Tuincentrum aan de Nieuwstad

Ook het tuincentrum van Jouke Douma aan de Nieuwstad (het zuidoostelijke deel van Burgum) is nog ‘in de race’ voor nieuwbouw, al dan niet in combinatie met verplaatsing van dit tuincentrum. En dan zijn er nog vier andere locaties, die net als de locatie bij Elingsloane van omwonenden nogal wat protesten oproepen. Die hebben allemaal één teneur: ‘Bouw alsnog in De Warren’, het gebied ten westen van de Sintrale As, waarvan de gemeenteraad een paar jaar geleden besloot, er niet te willen bouwen, ook al heeft de gemeente er meer dan tien miljoen euro in gestoken.

“Een sprookje over een stageloper”

Inspreker Feije van der Meer, bewoner aan de Elingsloane en bedenker van een plan om toch in de Warren te bouwen, in combinatie met een tunnel onder de Sintrale As door, had opnieuw een wat afwijkend geluid. Hij vertelde “in mearke” (een sprookje) over een stagiaire bij een projectontwikkelaar, die de “destijds nog rijke gemeente” waarschuwde, dat een nieuwe projectontwikkelaar (de derde op rij) de grond bij Elingsloane had gekocht en wil(de) bouwen bij de hoogspanningsleidingen. “Mei dy staazjerinner komt it wol goed”, volgens Van der Meer.

Wethouder Gelbrig Hoekstra vroeg de raad nogmaals met klem, het college van b. en w. een richting te geven, waar volgens de raad het beste kan worden gebouwd. “It giet der om in lokaasje te neamen dêr’t draachflak foar is”, zei de wethouder.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 1 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 1 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 2 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 2 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 3 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 3 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 4 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 5 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 7 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 8 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 9 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen gisteren