Sipke van der Meulen met de onderscheiding, zijn echtgenote Minke van der Meulen-Heida en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel, in Oranjewoud.
Sipke van der Meulen met de onderscheiding, zijn echtgenote Minke van der Meulen-Heida en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel, in Oranjewoud. Foto: Binne-Louw Katsma

Sipke van der Meulen nu Ridder in Orde van Oranje Nassau

Algemeen

Vanwege zijn creatieve en aanhoudende, en langdurige inzet voor de verkeersveiligheid in Fryslân en Nederland is Sipke Inne van der Meulen uit Oentsjerk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding donderdagmiddag in Oranjewoud tijdens een besloten jubileumfeestje (40 jaar) van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF), waarvan Van der Meulen jarenlang secretaris was.

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel reikte de koninklijke onderscheiding uit, die Van der Meulen opgespeld kreeg door zijn vrouw Minke Heida.

Omgeven door collega’s en bekenden vanuit zijn werkveld, was de grote verrassing dat ook naaste familie en dierbare vrienden verschenen op het jubileumfeest. De 64-jarige Van der Meulen is onderscheiden voor vele verdiensten op het gebied van verkeersveiligheid. “Men noemt u het boegbeeld van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân. Met uw inzet is het orgaan landelijk uitgegroeid tot voorbeeld wat betreft de verkeersveiligheid”, sprak de burgemeester. “Reken maar dat ik er trots op bent dat u in onze gemeente woont.”

Verkeersveiligheid

Sipke van der Meulen stond mede aan de wieg van een langjarig beleid met de benodigde financiering op provinciaal en gemeentelijk bestuursniveau. Zo konden er voor langere tijd afspraken gemaakt worden met organisaties als Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Stichting Bevordering Verkeerseducatie en de Fietsersbond.

Verkeerseducatie

Sommige van deze projecten worden inmiddels landelijk uitgevoerd, zoals het Meldpunt Verkeersonveiligheid (heden VVN Participatiepunt), het project Verkeersveilige Schoolomgeving en de theaterproductie voor het voortgezet onderwijs ‘Kapot van Jou!’ Voor de (Friese) basisscholen was Van der Meulen vanuit het ROF de initiator van een educatiepakket, met daarbij het theoretisch en praktisch verkeersexamen, fietscontroles, lespakketten en pleinspelen.

Innovatief

Van der Meulen is ook innovatief en initieerde mede de experimenten met nieuwe materialen, zoals glow-in-the-dark-belijning van fietspaden. Daarnaast ontwikkelde hij het project ‘Doortrappen’. Dit maakt senioren bewust(er) van hun kwetsbaarheid op de fiets en helpt daarmee hun veiligheid te verbeteren.

Ongevallenregistratie

Met het Medisch Centrum Leeuwarden startte hij in 2015 een pilot voor de registratie van verkeersongevallen. In 2018 is dit beleid regionaal geïmplementeerd. De gegevens van het ziekenhuis en de regionale ambulancevoorziening worden gecombineerd en op basis van deze data kan nieuw verkeersveiligheidsbeleid worden gemaakt.

Mede door de inzet van de ROF-secretaris namen Provinciale Staten van Fryslân in 2017 de Motie Nul (nul verkeersslachtoffers) aan. Met de motie zijn nieuwe projecten mogelijk om de verkeersveiligheid verder te verbeteren, gebaseerd op wetenschappelijke studies door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Landelijk beleid

Van der Meulen zette zich ook in voor het alcoholslot en het trekkerrijbewijs. Beide zijn nu landelijke beleid. Verder heeft Van der Meulen eraan bijgedragen dat er een jaarlijkse herdenking met de Stichting Verkeersslachtoffers (Noord) is. Een moment voor de nabestaanden van verkeersslachtoffers. Tijdens de herdenking worden er beeldjes uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de verkeersveiligheid. 

Vrijwilligerswerk

Naast al zijn werkzaamheden was Sipke van der Meulen vrijwillig actief als kerkenraadslid voor de Doopsgezinde Gemeente, bestuurslid van de eerste bestuurscommissie openbaar onderwijs Tytsjerksteradiel, was hij PvdA-gemeenteraadslid en later informateur van de gemeente Tytsjerksteradiel. Tot op heden is de inwoner van Oentsjerk voorzitter van het studieleenfonds Klaas Tiglerleen.

Actueel

Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 1 uur geleden
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 2 uur geleden
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 4 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 5 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 5 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 6 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 6 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 7 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 7 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 7 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 9 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 10 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 22 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 23 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen gisteren
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 15 apr, 15:12