Wethouder Jouke Spoelstra en kinderen uit Buitenpost openden het nieuwe zwembad.
Wethouder Jouke Spoelstra en kinderen uit Buitenpost openden het nieuwe zwembad. Foto: Ingezonden

Nieuw zwembad De Kûpe in Buitenpost is geopend

Algemeen

Het nieuwe zwembad De Kûpe in Buitenpost is officieel en ook echt in gebruik genomen. Wethouder Jouk Spoelstra en kinderen uit Buitenpost openden samen het gloednieuwe bad, dat het oude zwembad De Kûpe vervangt. Het oude is inmiddels gesloopt.

Maandag 30 augustus gingen de deuren van het nieuwe zwembad in Buitenpost open. Met een wedstrijdje over de stormbaan werd zaterdag 4 september het zwembad door wethouder Jouke Spoelstra en kinderen uit Buitenpost officieel in gebruik genomen. “De Kûpe vervult in deze regio al 47 jaar een belangrijke functie. Hier (in het oude bad; red.) hebben veel generaties leren zwemmen. Ik zelf ook”, vertelt wethouder Jouke Spoelstra. 

“In het nieuwe zwembad krijgt het leszwemmen een impuls en stimuleren we breedtesport, zoals waterpolo en wedstrijdzwemmen. Ook het doelgroep-zwemmen kunnen we beter aanbieden in dit bad, zodat iedereen mee kan doen en kan genieten van dit mooie zwembad.”

Energieneutraal en modern

Het 47 jaar oude zwembad is vervangen voor een energieneutraal en ultramodern zwembad. Het zesbaans zwembad is met een beweegbare bodem en klapwand zo ingericht, dat meerdere groepen gebruikers het bad tegelijk kunnen gebruiken.

Het zwembad blijft (net als het oude bad) gebruik maken van de warmtekoppeling van het naastgelegen bedrijf Enitor Primo. Het dak is voorzien van zonnepanelen, er wordt gebruik gemaakt van een waterbuffer waarin restwarmte kan worden opgeslagen. Daarnaast is er led-verlichting door het hele gebouw toegepast.

Inspiratie door herenhuizen 

Het ontwerp is van de architect Slangen + Koenis en is tot stand gekomen met inbreng van gebruikers en personeel van het zwembad, vrijwilligers en omwonenden. “Het interieur wordt grotendeels bepaald door de houten constructie, de houten dak-elementen en de houten wandafwerking. Door deze houten basis aan te vullen met grotendeels lichte kleuren en veel daglicht, krijgt het interieur een warme en frisse uitstraling”, vertelt architect Robbert Muskens. “De buitenkant van het zwembad is voorzien van eigentijds metselwerk, gecombineerd met schoon-beton-panelen en champagnekleurige accenten. Dit is geïnspireerd op de statige herenhuizen en jaren dertig-woningen in Buitenpost.”

Samenwerking met alle partijen

Jaren van plannen maken gingen vooraf aan de bouw van het nieuwe bad. Mei 2020 ging de schop in de grond. Ruim een jaar later, volgens planning, worden de eerste baantjes getrokken. Projectleider Syds Wiersma bij aannemingsmaatschappij Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek) kijkt terug op een prettige samenwerking met alle partijen. “Zowel met de gemeente Achtkarspelen, Slangen + Koenis Architecten als met Pranger-Rosier Installaties en alle andere betrokkenen was de samenwerking erg plezierig. Natuurlijk loop je wel eens ergens tegenaan. Het is dan altijd een mooie uitdaging om daar weer een oplossing voor te bedenken. Voor mij is dat het mooiste van het vak: de samenwerking die je hebt met alle betrokken partijen en het samen werken aan een einddoel. Met natuurlijk een tevreden opdrachtgever als gevolg.”

Het werk gaat door aan de buitenruimte

Het oude zwembad is inmiddels gesloopt en maakt plaats voor een (multifunctioneel) parkeerplein. Het werk wordt gecombineerd met het opnieuw inrichten van de kruising Kuipersweg – Bernhardlaan – Hoefslag en aansluitend werkzaamheden aan het riool en de herinrichting van De Vaart. De kruising wordt eenduidig ingericht en er komt een losse oversteek voor fietsers. De verwachting is dat in september kan worden gestart met de herinrichting. Als deze werkzaamheden ook zijn afgerond, hoopt de gemeente een groter openingsfeest te kunnen organiseren.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 32 minuten geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 1 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 3 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 4 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 5 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 5 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 8 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 8 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 10 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen gisteren
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00