De start van de campagne op het hoofdveld van FC Burgum. Geheel links Mirka Antolovic (Tûmba) en voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum. In het midden met bal en rood haar Tineke Admiraal. Rechts Sipke-Jan Bousema.
De start van de campagne op het hoofdveld van FC Burgum. Geheel links Mirka Antolovic (Tûmba) en voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum. In het midden met bal en rood haar Tineke Admiraal. Rechts Sipke-Jan Bousema. Foto: Actief Media

Campagne voor regenboogvlag en tegen discriminatie gestart bij FC Burgum

Algemeen

Ruim vijftig amateurvoetbalclubs in Fryslân, én de profclubs SC Cambuur en SC Heerenveen doen mee met het ophangen van de zogeheten regenboogvlag. Dat doen ze in elk geval in de week van 11 oktober 2021 (’Coming Out Day’) tot en met 16 oktober (’Roze Zaterdag’).

Om het belang van deze vlaggen te onderstrepen, is donderdagavond 2 september bij FC Burgum een symbolische start gemaakt met de campagne voor de regenboogvlag.

“Iedereen is welkom”

“De vlag geeft aan dat iedereen welkom is, ongeacht sexuele geaardheid, huidskleur, geloof of wat dan ook”, zei initiatiefnemer Tineke Admiraal uit Dokkum, moeder van voetballende jongeren en betrokken bij ‘Moeders en Vaders van Fryslân’. Enkele van de ruim vijftig clubs waren donderdagavond op het veld van FC Burgum vertegenwoordigd. Ook mede-ondersteuner van de regenboogvlag Sipke-Jan Bousema en Mirka Antolovic van antidiscriminatiebureau Tûmba in Leeuwarden zeiden na afloop in de kantine van FC Burgum dat de regenboogvlag vooral moet aangeven, dat echt iedereen welkom is.

Voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum steunde het initiatief ook meteen. “Wy hawwe it der yn ‘t bestjoer wol efkes oer hân. Want wy fine it ek sûnder de flagge fanselssprekkend, dat elkenien wolkom is. Mar mei de flagge wurdt dat nochris ekstra oantsjutten.”

Extra welkom en erkend

De praktijk leert dat mensen met een ‘andere’ seksuele geaardheid zich extra welkom en erkend voelen als een sportclub of bijvoorbeeld een gemeente zo’n vlag ophangt, zeiden betrokkenen donderdagavond.

De gemeenteraad van Smallingerland nam dinsdagavond 31 augustus ook - unaniem - het besluit de vlag binnenkort te zullen ophangen. “As lêste gemeente fan Fryslân. Dêr skamje ik my al wat foar”, zei voorzitter Gijs Lokhorst van Drachtster Boys donderdagavond.

“Flagge hinget hast alle dagen”

Bij Drachtster Boys wappert de regenboogvlag elke dag dat er een activiteit is op het terrein van deze club. “Spitigernôch kinne wy flaggen net hingje litte en gjin guod bûtendoar stean litte, want dan is de kâns grut dat it fernield wurdt”, aldus Lokhorst. “Wy hawwe no ynfestearre yn digitale kamera’s, yn de hope dat dit preventyf wurket.”

Streven: 1100 vlaggen in Fryslân

De initiatiefnemers Tineke Admiraal en Sipke-Jan Bousema streven naar 1100 regenboogvlaggen in Fryslân. “By de kuorbalklups is ek al belangstelling”, zei ze donderdagavond.

Meer informatie over de campagne staat op de website www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 7 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 9 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 10 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 11 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 11 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 12 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 13 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21