'Rottefalle Brûst' vorig jaar: Polyphonia in actie. Ook dit jaar treden de muzikanten op.
'Rottefalle Brûst' vorig jaar: Polyphonia in actie. Ook dit jaar treden de muzikanten op. Foto: Actief Media

Rottefalle Brûst, opening cultureel seizoen in Rottevalle

Algemeen

Na de succesvolle Rottefalle Brûst in 2020 komt er een vervolg: opening van het culturele seizoen 2021-2022. Zaterdag 11 september geeft om 10.00 uur burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland het startsein voor ‘Rottefalle Brûst’. Dit vindt plaats op het plein voor het MFC it Werflân in Rottevalle met muzikale omlijsting van Polyphonia.

De hele dag zijn er tal van activiteiten, van 10.00-16.30 uur, met in acht neming van de coronamaatregelen. Maar desondanks ‘brûst’ het in Rottevalle, dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Garage-verkoop

De garagedeuren gaan iets eerder open voor de garagesale, daar kunt terecht voor allerlei koopjes tussen 9.00-13.30 uur. Met ruim 50 deelnemers wordt dat vast en zeker een succes. De locaties komen met een rode stip in de folder te staan en zijn bovendien te herkennen aan de rode paraplu.

Rode en groene paraplu’s

Op een aantal locaties zijn er exposities van schilderijen en kunst, te herkennen aan de groene paraplu’s. De exposities zijn aan huis, in tuinen en in de Doarpstsjerke aan de Buorren en de Doopsgezinde kerk aan de Haven. Daar wordt ook een actie voor Lisa gehouden wordt. De opbrengst is voor ikhelplisa.nl.

Doarpstsjerke

De Doarpstjerke opent haar deuren voor muziek, je kunt meedoen aan een workshop gitaar en ukelespelen, luisteren naar de lezing van burgemeester Jan Rijpstra om 11.00 uur, schilderijen en keramiek bewonderen.

Op het skûtsje de Rot is het ‘open dag’, de gastvrouw vertelt over het skûtsje, u kunt een kijkje nemen in het skûtsje en de muzikanten zorgen voor een vrolijke noot met hun visvrouwenliedjes. Door de straten trekt het straattheater Hymphamp. Op het Muldersplein speelt de Bazuin en zijn de Piipegaeltsje Sjongers te beluisteren.

Muziek

Vanaf 13.15 uur is er muziek op het Werflânplein van onder andere Hymphamp, Michiel & Pieter, de Loose Lions, de Piipegaeltsje Sjongers, Gurbe Douwstra en als afsluiter de pop/rockband GoSimon. 

Deze keer zijn ook de sportverenigingen korfbal en voetbalval aanwezig met activiteiten op de Brouwersgrêft. Ook staat daar de lokale palingroker.

Eten en drinken

Ook de horecagelegenheden, het Paviljoen de Leyen, de Herberg van Smallingerland, Gerben Land en Cafetaria de Lits zijn er bij met hapjes en drankjes. Op de haven komen (onder voorbehoud) kraampjes te staan met koopwaar zoals kaarten, ‘Blide stientjes’ en honing en een expositie.

Rondleidingen

Wilt u de historische geveltjes, gebouwen en dergelijke bekijken, sluit u dan aan bij de dorpswandeling onder leiding van een ervaren gids, die u alle mooie plekjes laat zien. Het is tevens Monumentendag en zijn er extra monumentale panden aan de wandeling toegevoegd.

Kleurwedstrijd

Voor de schooljeugd wordt er een kleurwedstrijd georganiseerd. De prijsuitreiking is op de namiddag. Bij de infostand op het plein is een route kaart af te halen, met daarop de locaties waar wat te doen is. Ook lopen er prachtig geklede gastvrouwen rond met uitdeel materiaal en de route met het programma.

Facebook-pagina

Het volledige programma kunt u ook bij de infostand afhalen of uitdraaien vanaf de facebook-pagina ‘Rottefalle Brûst’. Rottefalle Brûst wordt mede mogelijk gemaakt door de Compagnons, de gemeente Smallingerland, het Prins Bernardfonds, P.W Janssen Friesche Stichting, Schildersbedrijf Sjoerd Kingma en Elzinga Administraties en Advies. De paraplu’s worden gesponsord door Van Kammen Buro.

De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 2 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 5 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 22 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 22 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen gisteren
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 28 mrt, 14:00