Organisatoren en bestuurders tijdens de presentatie over de Benelux Tour 2021.
Organisatoren en bestuurders tijdens de presentatie over de Benelux Tour 2021. Foto: Actief Media

Fietsen in het spoor van de wielertoppers van de Benelux Tour

Algemeen

Maandag 30 augustus start in Surhuisterveen de Benelux Tour 2021. Het betreft de belangrijkste meerdaagse internationale wielerkoers van Nederland en Belgie. Aan de start van de eerste etappe verschijnen wereldtoppers als Mathieu van der Poel, Tom Dumoulin en het Belgische talent Remco Evenepoel. De start is om 13.00 uur op het Torenplein in Surhuisterveen en na een rit via Burgum, Zoutkamp en Lauwersoog is de finish rond 17.00 uur in Dokkum. Op zaterdag 28 augustus komen toerfietsers aan hun trekken tijdens tochten van respectievelijk 25, 65 en 125 kilometer. 

Vanuit Surhuisterveen (brasserie Kolkzicht), Burgum (Restaurant De Pleats) en Dokkum (Brouwerij Dockum) kan dan vanaf 8.30 uur worden gestart en een deel van het traject van de wielerkoers worden gereden. Voor alle deelnemers ligt na afloop een bidon als herinnering aan de tocht klaar. “We laten het andere Friesland zien”, verduidelijkt coördinator Jack Bouw. Hij is zowel aan het organiserende Wielercomité Surhuisterveen als aan de Toerfietsclub TFC Surhuisterveen verbonden. “De langste afstand van de Benelux Tour Tocht gaat bovendien via Zoutkamp en Lauwersoog door het Lauwersmeergebied. Een prachtig en uniek fietsgebied. Voor de langste afstand van 125 kilometer volgen we zoveel mogelijk de route die ook de professionals twee dagen later moeten fietsen. We fietsen als het ware in het spoor van de wielertoppers. Daarnaast hebben we vanuit Surhuisterveen, Burgum en Dokkum routes over 65 en 25 kilometer uitgezet.” 

De kortste afstand betreft eigenlijk een familietocht in het kader van ‘happen en doortrappen’, mede dankzij steun van provincie en gemeenten. Fietsen is gezond en daarom staan de verschillende gemeenten en andere betrokkenen vierkant achter de organisatie. “We garanderen dat op de drie locaties coronaproof kan wordt gestart. Enkele weken geleden lukte dat ook tijdens onze Pieter Weening Classic in Surhuisterveen.” Halverwege juli trok dat evenement zo’n 1500 deelnemers. “We zien het als een uitdaging om dat aantal ook in de Benelux Tour Tocht aan de start te krijgen. Gezien de enthousiaste reacties moet dat zeker mogelijk zijn”, aldus Bouw. 

De verschillende tochten worden georganiseerd onder de vlag van de NTFU, de Nederlandse toerfietsbond. Er is gekozen voor mooie routes door een afwisselend landschap, waarbij de veiligheid van de deelnemers voorop staat. De langste routes van 65 en 125 kilometer zijn volledig met pijlen aangegeven. Fietsliefhebbers kunnen de routes ook downloaden en op de fietscomputer plaatsen. Deelnemers aan de familietocht van circa 25 kilometer ontvangen een routebeschrijving. 

Inschrijven kan digitaal (www.fietssport.nl/toertochten/51116) of op 28 augustus bij een startlocatie. Inmiddels hebben de eerste deelnemers zich gemeld: gemeentebestuurders uit de regio starten die dag om 9.00 uur. Zij verwachten uiteraard veel fietsliefhebbers in hun wielen.

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 4 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03