Apothekersassistent Kyra Esméé Zwart van Apotheek De Drie Stellingen is op de GGD vaccinatielocatie in Appelscha bezig met het gereedmaken van de vaccins.
Apothekersassistent Kyra Esméé Zwart van Apotheek De Drie Stellingen is op de GGD vaccinatielocatie in Appelscha bezig met het gereedmaken van de vaccins. Foto: FotoTekst.nl

Friese apotheken helpen bij voorbereiding 100.000 vaccins

Algemeen

Friese apothekers en apothekersassistenten hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de topdrukte bij de acht vaccinatielocaties in Fryslân. Hun taak was om te helpen bij het voorbereiden van de vaccins. De Friese Apothekersorganisatie kijkt nu of ze ook in de toekomst ingezet kunnen worden bij het toedienen van vaccins.

“De samenwerking tussen onze apothekersorganisatie en de GGD Fryslân is uniek in Nederland’’, stelt bestuurslid Peter Horsthuis die zich samen met apotheker Peter Barla inzette om het capaciteitsprobleem van de GGD bij het vaccineren op te lossen. “Doordat wij als apothekers verenigd zijn in een coöperatie konden wij snel actie ondernemen. De lijnen zijn kort en de GGD hoefde niet met elke apotheker afzonderlijk om tafel’’, vertelt Horsthuis. Dit was het eerste project waarbij de Friese Apothekersorganisatie (voorheen Friese Apothekers Vereniging) in actie kwam.

Honderdduizend spuiten

In totaal hebben bijna honderd apothekers en apothekersassistenten in Fryslân in mei, juni en juli zo’n honderdduizend spuiten klaargemaakt. “Onze mensen hebben een medische achtergrond en kregen daarnaast een training. Want het voorbereiden van de vaccins is een precies werkje. Wat velen niet weten is dat de vaccins allemaal vers klaargemaakt moeten worden vanwege de kwetsbaarheid’’, legt Horsthuis uit. De apothekers konden zich vrijwillig aanmelden voor de locaties in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Franeker, Appelscha, Sneek, Koudum en Dokkum. Al vrij snel bleek dat veel medewerkers graag wilden helpen vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid. “Velen vonden het eerst spannend omdat het nieuw was en ze wilden wel de juiste hoeveelheid spuiten per uur kunnen klaarmaken. Maar het is goed gegaan en iedereen kijkt er met een goed gevoel op terug.’’

Derde vaccin straks bij apotheker? 

Ook in de toekomst is de Friese Apothekersorganisatie bereid vaker ingezet te worden bij het vaccineren. Horsthuis: “In het buitenland is het al een tendens dat vaccins in de apotheek worden toegediend. Voor mensen is het laagdrempelig om hier naar binnen te stappen en huisartsen -die het vaak al heel druk hebben - worden daarmee ontlast. Praktisch gezien is het uitvoerbaar om de apothekers zelf te leren prikken. De medische controle zou in samenwerking met de huisartspraktijk opgepakt kunnen worden. We onderzoeken nu of we in Friesland een pilot kunnen doen.’’ Ervaring met het klaarmaken van de vaccins hebben de apothekers in elk geval ruimschoots opgedaan. De Friese Apothekersorganisatie kijkt terug op een mooie samenwerking met de GGD Fryslân en is blij dat ze op deze manier een bijdrage heeft kunnen leveren om corona samen onder controle te krijgen.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30