Sipke Hulshoff op het trainingsveld bij Feyenoord.
Sipke Hulshoff op het trainingsveld bij Feyenoord. Foto: John Groeneweg

Trainer Sipke Hulshoff gaat uitdaging aan bij Feyenoord

Algemeen

Voetbaltrainer Sipke Hulshoff is een nieuwe interessante uitdaging aangegaan in Rotterdam. Hij is trainer geworden van Feyenoord onder 21 jaar, waar hij talentvolle spelers naar een hoger niveau wil brengen, zodat deze beloften kunnen aanhaken bij de eerste selectie van de profclub. Ook assisteert hij hoofdtrainer Arne Slot, met wie hij al eerder samenwerkte bij SC Cambuur. 

Sipke Hulshoff ligt goed ‘in de markt’, want hij kon ook bij PEC Zwolle aan de slag, maar hij prefereerde een aanbieding van Feyenoord. “Ik zie het werken bij zo’n grote club als Feyenoord als een mooie nieuwe stap in mijn carrière. De club heeft een fantastisch grote achterban.” Feyenoord heeft een kleinere begroting dan concurrenten PSV en Ajax en daarom is het ontwikkelen van eigen talenten erg belangrijk. “Wij als opleiders moeten onze talenten klaarstomen voor het eerste elftal”, zegt Hulshoff. Feyenoord onder 21 jaar speelt in een beloftencompetitie en wil uiteindelijk doorstoten naar de eerste divisie, oftewel de Keuken Kampioen Divisie, waarin ook beloftenteams van andere profclubs actief zin. Hulshoff woont in Leeuwarden en verblijft vaak in Rotterdam. Hij werkte de afgelopen twee jaar samen met Wim Jonk bij FC Volendam. “Ik had nog een doorlopend contract bij FC Volendam, maar had de afspraak gemaakt dat bij een mooie andere uitdaging FC Volendam mee zou werken aan mijn vertrek. Ik heb goed kunnen werken bij Volendam.”

Hulshoff werkt in Rotterdam op Varkenoord in het in 2019 geopende multifunctionele, moderne trainingscomplex. Hier is de Feyenoord Academy gevestigd. “Alle faciliteiten zijn daar. De velden zijn uitstekend en er is een krachthonk.” Fysiotherapeuten begeleiden de spelers en ook wordt de goede verhouding tussen belastbaarheid en belasting dagelijks gemeten. Ook wordt er gebruik gemaakt van video-analisten. Deze gegevens dragen bij aan de ontwikkeling en vorderingen van de spelers. Hulshoff: “Daarvan maak ik veel gebruik, ook bij Volendam en Cambuur was dat al zo. Videobeelden zijn een uitstekend hulpmiddel om spelers en teams te kunnen wijzen op hun sterke en verbeterpunten. Die beelden worden met de spelersgroep besproken, maar ik bespreek ze ook individueel met de jongens. Ik geef aan wat beter kan, maar benoem zeker ook de goede, positieve momenten. Daar leren de spelers van. Je moet alles aangrijpen om het team en spelers op een hoger niveau te brengen en het maximale uit hun mogelijkheden te halen.” 

Hulshoff kijkt niet alleen naar de prestaties van de jonge talenten op het veld. Hij wil weten hoe de mens achter de voetballer in elkaar steekt en hoe hun sociale omgeving eruit ziet. “Ook de thuissituatie is belangrijk voor de stabiliteit van de speler en met welke vrienden hij omgaat. Daarover praat ik met de spelers.” Door de hoge prestatiedruk en randverschijnselen kunnen jonge spelers de regie wel eens over hun leven kwijtraken, waardoor ze minder gaan presteren, weet Hulshoff. “Goede randvoorwaarden van de club zijn belangrijk, zodat de spelers zich kunnen richten op hun eigen ontwikkeling .” Hulshoff werkt samen met zijn assistent-trainer Arnold Scholten, ex-speler van Ajax en Feyenoord, die zijn sporen heeft verdiend in het betaalde voetbal. Daarnaast assisteert Hulshoff hoofdtrainer Arne Slot bij de eerste selectie, een trainer met wie hij een uitstekende ‘klik’ heeft. “We hebben dezelfde spelopvatting. Arne is een rustige trainer en weet wat er te koop is in het voetbal. Het stadion moet kolken, dat past bij een volksclub als Feyenoord. ” Slot liet de jeugdspelers Antoni Milambo en Lennard Hartjes al debuteren in de hoofdmacht. Er loopt veel talent rond bij Feyenoord.”

Hulshoff (46) heeft een indrukwekkende CV opgebouwd als voetbaltrainer en zijn carrière is nog lang niet ten einde. Hij is ambitieus. “Maar ik ben geen planner en zie wel wat er op mijn pad komt. Ik heb bij meerdere clubs gewerkt als hoofdtrainer en assistent-trainer.” Hij was trainer in het amateurvoetbal, onder andere bij VV Bergum en ONT uit Opeinde, maar ook bij verschillende Nederlandse profclubs. In het buitenland ging hij aan de slag bij Red Bull Ghana en Al-Arabi uit Qatar. Een nieuw buitenlands avontuur sluit hij in de toekomst niet uit, maar voorlopig richt hij zich op Feyenoord. “Ik heb veel met jonge talenten gewerkt en dat is voorlopig mijn hoofddoel.”

Hulshoff was een verdienstelijke amateurvoetballer, maar wist al op jonge leeftijd dat hij voetbaltrainer wilde worden. “Toen ik in de jeugd van SC Twijzel voetbalde werd ik gescout door SC Cambuur waar ik in de teams onder zeventien en onder negentien jaar heb gespeeld. Daarna heb ik dertien jaar op zondag voor VV Zwaagwesteinde gevoetbald. Als middenvelder was ik een harde werker, mijn mentaliteit was goed. Toen ik vijftien jaar was werd ik jeugdtrainer bij SC Twijzel en als achttienjarige wist ik dat ik verder wilde in het trainersvak. Voetbal is een mooi spelletje. Ik wil mijn kennis overbrengen en spelers beter maken. Bij Feyenoord heb ik dus nu een nieuwe uitdaging gevonden. Ik moet er samen met mijn staf voor zorgen dat er een optimaal leerklimaat ontstaat om mijn spelers klaar te stomen voor de stap naar het eerste elftal!”

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 15 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 17 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30