Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden, waar Rubberverwerking Nederland rubberbanden wil opslaan, mogelijk meer dan één miljoen kilogram.
Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden, waar Rubberverwerking Nederland rubberbanden wil opslaan, mogelijk meer dan één miljoen kilogram. Foto: Actief Media

Ruim 600 mensen tegen komst Rubberverwerking in Feanwâlden

Algemeen

Er moet geen vestiging komen van Rubberwerking Nederland aan de Swette in Feanwâlden. Dat vinden meer dan 600 mensen die een petitie met die strekking hebben ondertekend. Bovendien hebben meer dan 500 mensen mede een bezwaarschrift tegen die vestiging ingediend, bij het college van b. en w. van Dantumadiel.

Dat gebeurde vrijdag 23 juli 2021. Omgevingsburo Wiegersma uit de Westereen heeft die dag namens Dorpsbelangen Feanwâlden / Feanwâldsterwâl en de Ondernemersvereniging Feanwâlden het door haar uitgewerkte bezwaarschrift ingediend. Meer dan 500 mensen - omwonenden, inwoners van Feanwâlden, Feanwâldsterwâl en Noardburgum en andere belanghebbenden - hebben een schriftelijke machtiging afgegeven om ook namens hen bezwaar aan te tekenen.

‘Van rechtswege verleend’

In het bezwaarschift wordt duidelijk gemaakt waarom er vollgens de indieners voldoende gronden waren om de vergunningsaanvraag al direct af te wijzen, ook uitgaande van het geldende bestemmingsplan. (Zoals eerder gemeld hebben b. en w. deze vergunning ‘van rechtswege’ verstrekt, omdat de betreffende termijn voor het niet verlenen niet gehaald werd).

Bovendien blijkt dat er nog veel onduidelijkheden zaten in de aanvraag, zodat een toelichting van de aanvrager nodig was. Ook heeft de gemeente niet altijd de juiste procedure gevolgd, is er te weinig onderzoek gedaan, is er onzorgvuldig gehandeld en is onvoldoende rekening heeft gehouden met andere belanghebbenden, meldt Dorpsbelangen Feanwâlden/Feanwâldsterwâl. “Ten slotte heeft de gemeente weinig gedaan met de adviezen van andere instanties.”

‘Behoorlijk gefrustreerd’

“De belanghebbenden zijn behoorlijk gefrustreerd door het feit dat zij nu moeten zorgen voor inhoudelijk bezwaar tegen deze vergunning, terwijl dit het werk zou moeten zijn van de betreffende ambtenaren en de verantwoordelijkheid van betreffende wethouder”, schrijft voorzitter Aije Klaren namens Dorpsbelangen.

Naast de formele juridische weg is ook een petitie gestart om de politiek te wijzen op deze kwestie. Ruim 600 inwoners en betrokkenen hebben inmiddels de petitie getekend: ‘Geen rubberverwerking in Feanwâlden’.

Angst voor aantasting gezondheid

De inwoners vrezen de opslag aan De Swette van meer dan een miljoen kilo aan autobanden. Ze zijn bang voor verkeersoverlast, maar ook voor stank-, stof- en geluidsoverlast en voor ongedierte. Daar komt de angst voor brand en rookontwikkeling bij. Ook voor de lange termijn kan sprake zijn van schade voor de gezondheid van omwonenden. Die schade kan het gevolg zijn van wolken fijnstof, het vrijkomen van mogelijk kankerverwekkende stoffen en vervuiling van grondwater, aldus het bezwaarschrift.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 7 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 8 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 8 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 10 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 12 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34